Americký minister obrany Lloyd Austin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

USA nenechajú Ukrajinu padnúť, povedal Austin. Ocenil český plán dodania munície

19.03.2024, 12:42
Autor:
ČTKČTK

Americký minister obrany povedal, že Ukrajina v obrane môže naďalej spoliehať na americkú a západnú pomoc.

Spojené štáty a slobodný svet nenechajú Ukrajinu padnúť a naďalej ju budú v obrane pred ruskou inváziou podporovať. Dnes to na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku na úvod rokovaní o ďalšej zbrojnej podpore Kyjeva vyhlásil americký minister obrany Lloyd Austin.

"Rusko za imperiálne sny (prezidenta Vladimira) Putina platí ohromnú cenu. Najmenej 315-tisíc vojakov bolo zabitých, alebo zranených," povedal Austin.

Poznamenal, že okrem ľudských strát musí Rusko kvôli vojne počítať aj s hospodárskymi dopadmi. "Putinovo rozhodnutie bojovať bude Rusko do roku 2026 na pôvodne odhadovanom hospodárskom raste stáť 1,3 bilióna dolárov," povedal.

image

Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, vyhlásil šéf Európskej rady

Americký minister obrany tiež povedal, že Ukrajina v obrane môže naďalej spoliehať na americkú a západnú pomoc. "Ako povedal americký prezident Joe Biden, Putin sa na Ukrajine nezastaví, ale Ukrajina môže Putina zastaviť," uviedol Austin. Poznamenal, že Kyjev preto potrebuje zbrojné dodávky pre svoju obranu.

V tejto súvislosti poďakoval krajinám, ktoré v poslednom čase pripravili nové zbrojné balíčky. Hneď po predstavení novej americkej pomoci za 300 miliónov dolárov spomenul české plány na obstaranie 800-tisíc kusov delostreleckej munície. Poďakoval tiež Británii, Nemecku, škandinávskym a pobaltským štátom alebo Poľsku.

"USA nenechajú Ukrajinu padnúť, táto koalícia nenechá Ukrajinu padnúť, slobodný svet nenechá Ukrajinu padnúť," povedal Austin. Médiá vopred uvádzali, že Austin bude na dnešnom zasadnutí takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá združuje asi päť desiatok krajín zbrojnopodporujúcich Kyjev, čeliť otázkam spojencov o budúcnosti americkej pomoci.

image

Vojenská pomoc Ukrajine. Štáty EÚ schválili navýšenie Európskeho mierového nástroja o päť miliárd eur

Americká vláda od začiatku plnohodnotnej ruskej agresie posiela na Ukrajinu vojenské vybavenie zo svojich zásob, ktoré potom dopĺňa za peniaze uvoľnené Kongresom.

Na konci minulého roka však vyčerpala posledné prostriedky, ktoré zákonodarcovia na tento účel uvoľnili, a americká vojenská pomoc je tak odvtedy ochromená. Návrh, ktorý by vláde poskytol dodatočných 60 miliárd dolárov na vojenskú i ekonomickú podporu Ukrajiny, už prešiel Senátom, republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho ale zatiaľ blokuje.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:37