Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken sa stretol s egyptským ministrom zahraničných vecí Samehom Shoukrym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blinken sa stretol s egyptským prezidentom Sísím, hovorili o vojne v Pásme Gazy

21.03.2024, 15:42
Autor:
TASRTASR

Šéf americkej diplomacie potvrdil záväzok Spojených štátov pracovať s Egyptom na mieri a regionálnej stabilite, a to aj prostredníctvom vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu s bezpečnostnými zárukami pre Izrael.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretol vo štvrtok v Káhire s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, s ktorým rokoval o vojne v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa vyhlásenia amerického rezortu diplomacie, zverejneného na jeho oficiálnej webovej stránke.

Blinken a Sísí hovorili o pokroku v rokovaniach o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov unesených Hamasom. "Hovorili tiež o snahách o ochranu palestínskych civilistov a humanitárnych pracovníkov v Gaze," uviedol americký rezort.

image

Izraelská armáda tvrdí, že zabila ďalších 50 ozbrojencov počas bojov ​v nemocnici Šifá

Šéf americkej diplomacie podľa ministerstva potvrdil záväzok Spojených štátov pracovať s Egyptom na mieri a regionálnej stabilite, a to aj prostredníctvom vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu s bezpečnostnými zárukami pre Izrael.

Sísí podľa agentúry Reuters na stretnutí hovoril o zhoršujúcej sa humanitárnej kríze v Gaze a varoval pred nebezpečenstvom vojenskej operácie v meste Rafah, ktoré je poslednou relatívne bezpečnou zónou pre civilistov v Pásme Gazy.

Šéf americkej diplomacie do Egypta zavítal v rámci svojho už šiesteho turné po krajinách Blízkeho východu od vypuknutia vojny v Pásme Gazy. V stredu najskôr navštívil Saudskú Arábiu, kde sa stretol s tamojším korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

image

"Odraz solidarity." Saudská Arábia pošle Úradu OSN pre palestínskych utečencov 40 miliónov dolárov

V priebehu štvrtka sa má šéf americkej diplomacie stretnúť ešte so svojimi rezortnými kolegami z Egypta, Saudskej Arábie, Kataru a Jordánska i ďalšími regionálnymi predstaviteľmi. S ministrami arabských krajín bude Blinken rokovať o bezpečnostných zárukách pre Izrael a úlohe arabských krajín pri prestavbe a vládnutí v Gaze po skončení vojny, píše agentúra AP.

V piatok potom Blinken odcestuje do Izraela. Očakáva sa, že tamojšie rokovania sa budú sústrediť na snahy o vyjednanie dohody a prímerí a prepustení rukojemníkov, ako i na obavy Spojených štátov z rozšírenia pozemnej ofenzívy do Rafahu.

01 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 04 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:48