Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj sa prihovoril lídrom Európskej únie, sťažoval sa na ruské agrokomodity

21.03.2024, 20:18
Autor:
TASRTASR

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa lídrom Európskej únie poďakoval za vytvorenie Fondu pomoci Ukrajine vo výške päť miliárd eur a ocenil aj českú iniciatívu na nákup munície v krajinách mimo Európskej únie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie vyzval vo štvrtok lídrov členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli, aby neváhali ďalej vojensky pomáhať Ukrajine, a posťažoval sa aj na dovoz ruských agrokomodít na trhy Únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zelenskyj podľa prepisu prejavu, ktorý dostali novinári na summite, upozornil na nedostatok delostreleckej munície a zdôraznil, že Európ môže poskytnúť viac. Pripomenul, že systémy protivzdušnej obrany poskytované Ukrajine európskymi štátmi udržujú ukrajinské mestá a dediny pri živote, nestačia však na ochranu celého územia "pred ruským terorom".

Miliardová pomoc

Prezident sa lídrom Európskej únie poďakoval za vytvorenie Fondu pomoci Ukrajine vo výške päť miliárd eur a ocenil aj českú iniciatívu na nákup munície v krajinách mimo Európskej únie, pričom dodal, že dodávky munície sú kľúčové pre vojakov na fronte.

Zelenskyj počas svojho príhovoru kritizoval skutočnosť, že ruské poľnohospodárske produkty a tiež agrovýrobky z Bieloruska nepodliehajú colným a obchodným obmedzeniam eurobloku, pričom ukrajinské obilie "sa vyhadzuje na cesty a železničné trate".

"To nie je fér," odkázal Zelenskyj lídrom Európskej únie.

Obchodný tlak

Dodal, že dôsledkom ruskej vojny je tlak na Ukrajinu aj v obchodnej sfére, a pokračoval, že akékoľvek obchodné straty predstavujú stratu zdrojov, ktoré môžu zastaviť Rusko.

Preto vyzval Európsku ún, aby pokračovala v liberalizácii obchodu s Ukrajinou. Upozornil, že ukrajinské obilie je dôležité pre Španielsko a Taliansko a vyvážaný cukor je potrebný na rumunskom trhu, čo platí aj pri iných kategóriách tovarov.

"Robíme všetko pre to, aby sme obnovili normálny objem vývozu našich potravín z prístavu Odesa a cez podunajskú oblasť a rumunské prístavy," vysvetlil a dodal, že "pokusy o obchodný separatizmus" v rámci Európskej únie oslabujú celý kontinent.

Debaty o obchodovaní s Ukrajinou prichádzajú po tom, ako inštitúcie Únie začiatkom týždňa dosiahli kompromisnú dohodu, ktorá umožňuje, aby sa väčšina ukrajinských agroproduktov predávala na európskych trhoch bez cla. Viaceré členské krajiny na čele s Poľskom ju však odmietajú.

Zelenskyj vo svojom prejave naliehal aj na urýchlenie krokov v súvislosti s integračným úsilím Ukrajiny a otvorením rokovacieho procesu, čo by podľa jeho slov mohlo výrazne podporiť ľudí na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-03-21 17:58:16 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina potrebuje ďalšie zbrane, povedal summitu Zelenskyj a ocenil českú iniciatívu 02 - Modified: 2024-03-21 09:33:48 - Feat.: 1 - Title: „Takýto teror pokračuje každý deň a noc." Zelenskyj žiada Západ po ruskom útoku na Kyjev o pomoc 03 - Modified: 2024-03-21 06:50:40 - Feat.: 1 - Title: K dronovej koalícii na pomoc Ukrajine sa pripája aj Austrália
01 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:35