DniproHES - najväčšia ukrajinská vodná elektráreň. FOTO: Wikimedia Commons/Anatolij Volkov
StoryEditor

Rusi podnikli masívny úder: Najväčšia ukrajinská vodná elektráreň horí, sieti núdzovo pomáha aj Slovensko

22.03.2024, 08:47
22.03.2024, 12:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Výbuchy boli hlásené z Charkova, Záporožia, Dnipra, Sum či Kryvého Rihu. Druhé najväčšie ukrajinské mesto je podľa médií "prakticky bez elektriny" a podľa starostu Ihora Terechova tam nefungujú ani semafory.

Ruské útoky si v piatok na Ukrajine vyžiadali najmenej dve obete na životoch. Ďalších 14 osôb utrpelo zranenia a tri sú nezvestné, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzýva Západ, aby poskytol pomoc.

Rusko v noci podniklo rozsiahly vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, hlásia ukrajinskí činitelia. Šéf spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj ho označil za najväčší úder na energetiku krajiny od začiatku ruskej invázie. Bez elektriny je podľa Kyjeva vyše milióna odberateľov.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegrame napísal, že Rusi útočili takmer 90 raketami a vyslali vyše 60 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 92 zo 151 ruských striel a bezpilotných lietadiel, uviedol veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Explózie v mnohých mestách

Výbuchy boli hlásené z Charkova, Záporožia, Dnipra, Sum či Kryvého Rihu. Podľa agentúry Unian invázne sily udreli aj na Dneperskú vodnú elektráreň (DniproHES) v Záporoží, ktorá je najväčšia na Ukrajine.

"Bohužiaľ bola zasiahnutá aj najväčšia ukrajinská vodná elektráreň DniproHES," uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Ukrhidroenerho. V zariadení podľa nej horí, oheň sa snažia zlikvidovať hasiči.

"Pretrhnutie (hrádze priehrady) nehrozí. Situácia na priehrade je pod kontrolou," dodala firma. Podľa miestnych úradov útok okrem iného zasiahol trolejbus s pracovníkmi zariadenia.

Dneperská vodná elektráreň podľa agentúry AP zásobuje elektrinou neďalekú Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú okupujú Rusi. Úrady dnes informovali o tom, že atómová elektráreň prišla na niekoľko hodín o pripojenie k hlavnému vysokonapäťovému vedeniu, ale fungovalo záložné napájanie.

Jej reaktory sú podľa agentúry Reuters odstavené, ale externé dodávky elektriny potrebuje na ich chladenie a ďalšiu prevádzku. Pretrhnutie priehrady by mohlo nielen narušiť dodávky energie do jadrovej elektrárne, ale mohlo by potenciálne spôsobiť vážne záplavy podobné tým minuloročným po zničení Kachovskej priehrady, podotkla AP.

Núdzová pomoc od troch krajín

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko obvinil Moskvu z novej snahy spôsobiť Ukrajine "rozsiahle zlyhanie energetického systému". "Bohužiaľ sú zásahy a škody," napísal minister, podľa ktorého Rusi zasiahli napríklad výrobné zariadenia alebo distribučné systémy v rôznych oblastiach.

Na niektorých miestach sú prerušené dodávky prúdu a energetici pracujú na ich obnovení. Spoločnosť Ukrenerho neskôr podľa Reuters oznámila, že susedné Slovensko, Poľsko a Rumunsko poskytujú ukrajinskej energetickej sieti núdzovú pomoc.

Minulú zimu rozsiahle vzdušné útoky ruských vojsk na energetickú infraštruktúru krajiny spôsobili veľké výpadky v dodávkach elektriny. Ukrajinci sa preto vtedy ocitali v tme a chlade.

Najpostihnutejšie mesto

Šéf Ukrenerha Kudryckyj podľa ruskojazyčného webu BBC uviedol, že Rusi útočili na tepelné aj vodné elektrárne a na hlavné rozvodne na rôznych miestach krajiny. V Charkove je rozsah škôd väčší ako v iných regiónoch, podotkol Kudryckyj.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto je podľa médií "prakticky bez elektriny" a podľa starostu Ihora Terechova tam nefungujú ani semafory. Už skôr z neho boli hlásené aj problémy s dodávkami vody.

Podľa ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka sa pod nepriateľským útokom ocitla aj Záporožská, Chmelnycká, Odeská, Dnepropetrovská, Poltavská, Mykolajivská, Vinnycká, Ľvovská a Ivano-Frankivská oblasť.

"Svet vidí ciele ruských teroristov maximálne jasne: elektrárne, energetické vedenia, priehrada s vodnou elektrárňou, bežné obytné budovy, dokonca aj trolejbus," napísal prezident Zelenskyj.

Ruské (útočiace) rakety podľa jeho vyjadrení prichádzajú bez otáľania a to by nemalo nastávať ani v prípade balíčkov pomoci pre Ukrajinu.

Horšia bilancia ako obvykle

"Potrebujeme protivzdušnú obranu na ochranu ľudí, infraštruktúry, domov a priehrad. Naši partneri presne vedia, čo je potrebné a s určitosťou nás dokážu podporiť," uviedol ukrajinský prezident a dodal, že je potrebné chrániť životy pred neľudskými bytosťami z Moskvy.

​Haluščenko nočný ruský úder označil za jeden z najväčších takýchto útokov v poslednej dobe. Rusko vypálilo podľa veliteľa ukrajinského letectva 88 rôznych typov striel a 63 dronov, z ktorých sa ukrajinskej obrane podarilo zostreliť 37, respektíve 55.

Agentúra Reuters bilanciu zlikvidovaných útočiacich rakiet a bezpilotných lietadiel označila za horšiu ako obvykle, môže to podľa nej súvisieť s tým, že Rusi použili hypersonické a balistické strely, ktoré je ťažšie zachytiť.

01 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: 1 - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 02 - Modified: 2024-03-22 06:49:10 - Feat.: 1 - Title: Tieň vojny rastie. Francúzsky pluk sa už mesiace pripravuje na zásah na Ukrajine 03 - Modified: 2024-03-22 06:46:30 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilie 04 - Modified: 2024-03-22 05:34:01 - Feat.: 1 - Title: Európski lídri podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-03-21 22:25:34 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zadržala predstaviteľa armády za spreneveru milióna dolárov, mali sa za ne nakúpiť potraviny
01 - Modified: 2024-04-13 05:50:53 - Feat.: - Title: USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov 02 - Modified: 2024-04-12 21:50:56 - Feat.: - Title: Čína zvyšuje predaj strojov Rusku, ktoré z nich vyrába zbrane proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-12 19:27:24 - Feat.: - Title: Čína podľa USA podporuje ruskú vojnu na Ukrajine dodávkami techniky 04 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 05 - Modified: 2024-04-12 18:52:10 - Feat.: - Title: Fiala chce návštevou Washingtonu potvrdiť nadštandardnosť vzťahov s USA, rokovať bude aj o Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. apríl 2024 07:51