Náčelník generálneho štábu izraelských obranných síl Herzi Halevi kráča spolu s ďalšími predstaviteľmi počas návštevy nemocnice Al Shifa podľa izraelskej armády. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael v nemocnici Šífa v Gaze zabil už 150 ozbrojencov, záťah pokračuje, hovorí armáda

22.03.2024, 10:53
Autor:
ČTKČTK

Hovorca armády Daniel Hagari uviedol, že armáda zadržala vyše 500 podozrivých, vrátane 358 členov hnutia Hamas a Islamský džihád, čo je najvyšší počet od začiatku vojny vlani v októbri.

Izraelská armáda pri rozsiahlej razii v nemocnici Šífa v Gaze, ktorá dnes pokračuje už piatym dňom, zabila približne 150 palestínskych ozbrojencov. Stovky ďalších členov radikálnych hnutí Hamas a Islamský džihád zadržala, vrátane niekoľkých veliteľov a dôstojníkov bezpečnostných zložiek. Informujú o tom portál The Times of Israel a agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie armády.

Boje uplynulý deň pokračovali tiež v strednej časti Pásma Gazy, kde armáda zničila tunelovú šachtu a budovu, odkiaľ Hamas predtým odpálil raketu na južný Izrael, a zabila niekoľkých členov hnutia, uviedla armáda.

Likvidácia bunky Hamasu

K častým prestrelkám dochádzalo tiež na predmestí Chán Júnisu na juhu pásma, kde jedna z brigád zlikvidovala päťčlennú bunku Hamasu. Letectvo podľa armády za posledný deň podniklo zhruba 40 vzdušných úderov, väčšinou na podporu jednotiek operujúcich na zemi.

Do nemocnice Šífa, najväčšej v Pásme Gazy, vstúpili izraelskí vojaci už v noci na pondelok. Odvtedy prečesávajú rozsiahly komplex, ktorý je podľa Izraela napojený na sieť podzemných tunelov a slúži ako základňa pre palestínskych radikálov.

image

Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu

Hovorca armády Daniel Hagari na tlačovom brífingu vo štvrtok večer uviedol, že armáda zadržala vyše 500 podozrivých, vrátane 358 členov hnutia Hamas a Islamský džihád, čo je najvyšší počet od začiatku vojny vlani v októbri.

Jednotky zvláštnych síl používali na zaskočenie protivníka "klamlivé taktiky" a spôsobili Hamasu a Islamskému džihádu vážne straty, povedal Hagari. Medzi zadržanými podľa neho figurujú traja významní vojenskí velitelia Islamského džihádu, dvaja predstavitelia Hamasu zodpovední za operácie na okupovanom Západnom brehu Jordánu a ďalší predstavitelia vnútornej bezpečnosti Hamasu.

Vojnové zločiny

"Tí, ktorí sa našim silám nevzdali, proti našim silám bojovali a boli zlikvidovaní," vyhlásil Hagari.

Zástupcovia Hamasu ani Islamského džihádu sa k situácii v nemocnici bezprostredne nevyjadrili. Hovorca Hamasu však v uplynulých dňoch tvrdili, že medzi zabitými sú výlučne pacienti a zdravotnícky personál nemocnice, a obvinili Izrael z páchania vojnových zločinov.

Agentúra Reuters poznamenala, že nemá do nemocnice prístup, a nemôže tak overiť tvrdenia ani jednej z oboch znesvářených strán.

image

Izrael prevzal kontrolu nad nemocnicou Šifá. Zabil niekoľko ozbrojencov Hamasu a zadržal desiatky podozrivých

Šífa zostáva jednou z mála nemocníc, ktoré na severe vojnou zdevastovaného Pásma Gazy ešte aspoň čiastočne fungujú. Slúži súčasne ako útočisko pre palestínskych civilistov, ktorí museli pred bojom utiecť zo svojich domovov.

Armáda v tomto zdravotníckom zariadení zasahovala prvýkrát už v novembri, rovnako niekoľkodňová operácia vtedy vyvolala vlnu ostrej medzinárodnej kritiky. Izrael pod nemocnicou objavil tunely, ktoré podľa neho Hamas využíval ako riadiace a veliteľské strediská. Hamas aj zdravotnícky personál popierajú, že by areál nemocnice zneužívali na vojenské účely či ako úkryt pre svojich bojovníkov.

Židovský štát začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom Hamas úplne zničiť po teroristickom útoku zo 7. októbra, keď ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov v izraelskom pohraničí zabili takmer 1200 ľudí a ďalších zhruba 250 osôb zavliekli na palestínske územie. Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená necelá polovica rukojemníkov.

01 - Modified: 2024-03-20 18:37:14 - Feat.: 1 - Title: Izraelský vládny hovorca bol suspendovaný kvôli výroku na sieti X o pomoci pre Gazu 02 - Modified: 2024-03-18 16:18:37 - Feat.: 1 - Title: Al-Džazíra hlási zatknutie svojho spravodajcu v Gaze 03 - Modified: 2024-03-18 09:48:18 - Feat.: 1 - Title: Izrael prevzal kontrolu nad nemocnicou Šifá. Zabil niekoľko ozbrojencov Hamasu a zadržal desiatky podozrivých
01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 03 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 05:18