Na snímke z videa zverejnenou Filipínskou pobrežnou strážou, filipínske plavidlo Unaizah May 4 (vpravo) je atakované vodnými delami z lode čínskej pobrežnej stráže (vľavo) pri plytčine Second Thomas Shoal neďaleko Spratlyho ostrovov. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Loď čínskej pobrežnej stráže zablokovala a poškodila filipínsku zásobovaciu loď

23.03.2024, 15:23
Autor:
TASRTASR

Poškodená loď spolu so sprievodnou loďou filipínskej pobrežnej stráže, ktorá jej prišla na pomoc, napriek poškodeniu misiu dokončili a dopravili zásoby na základňu filipínskych vojakov.

Loď čínskej pobrežnej stráže v sobotu v Juhočínskom mori zablokovala filipínsku zásobovaciu loď a poškodila ju vodným delom, vyhlásila filipínska armáda. Informuje o tom agentúra AFP.

"Zásobovacia loď Unaizah May 4 bola o 8.52 hod ťažko poškodená sústredenou paľbou vodných diel lodí čínskej pobrežnej stráže," uvádza filipínska armáda vo vyhlásení. Podrobnosti o poškodení ani prípadné straty však vo vyhlásení neuviedla. Útok trval približne hodinu, dodáva filipínska armáda.

Poškodená loď spolu so sprievodnou loďou filipínskej pobrežnej stráže, ktorá jej prišla na pomoc, však napriek poškodeniu misiu dokončili a dopravili zásoby na základňu filipínskych vojakov BRP Sierra Madre. Ide o vyradená loď BRP pri atole Second Thomas Shoal, ktorá si vyžaduje časté zásobovanie proviantom a rotáciu posádky.

image

Filipíny obvinili čínsku loď z nebezpečných manévrov v Juhočínskom mori, na vedcov privolala aj vrtuľník

Filipínska armáda z útoku zverejnila viacero videí. Jedno z nich zachytáva dve lode čínskej pobrežnej stráže útočiace na filipínsku loď, na ďalšom vidno čínsku loď, ako sa nasadením ponorných bariér snaží zabrániť ďalším lodiam vo vstupe do plytčiny.

Second Thomas Shoala ďalšie plytčiny už boli v minulosti dejiskom podobných incidentov. Dôvodom je, že Čína si nárokuje 90 percent Juhočínskeho mora, v ktorom sa prekrývajú výhradné hospodárske zóny Vietnamu, Malajzie, Bruneja, Indonézie, ako aj Filipín, pripomína AFP.

01 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 02 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 03 - Modified: 2024-04-28 10:59:25 - Feat.: - Title: Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny, diskutuje o spolupráci 04 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 05 - Modified: 2024-04-28 05:14:02 - Feat.: - Title: Tornádo zasiahlo juhočínsky Kanton, vyžiadalo si päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:41