Koncertné centrum Krokus na okraji Moskvy, ktoré sa stalo terčom teroristického útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Ukrajinci to neboli." Islamský štát ukázal video z masakru pri Moskve

24.03.2024, 15:28
Autor:
sdlksdlkČTKČTK

Ako tretie priznanie zverejnila teroristická organizácia IS video, v ktorom sa skupina teroristov pohybuje po chodbách koncertného centra. Obsahuje mimoriadne drastické zábery.

Islamský štát prostredníctvom spravodajskej agentúry Al-Amaq zverejnil video z piatkového útoku na koncertné centrum Krokus na okraji Moskvy. Urobil tak, aby poskytol dôkazy, že stojí za masakrom, pri ktorom zomrelo 133 ľudí. Ruskí predstavitelia však stále obviňujú Ukrajinu zo spojenia s útokom. Zábery na videu sú natoľko drastické, že ich nezverejňujeme.

K útoku na moskovské koncertné centrum sa opakovane, v piatok a v sobotu, prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Dokonca pred možnou hrozbou teroristického útoku počas týždňa upozorňovali aj Spojené štáty. Ruská strana však varovanie odmietla a označila ho za pokus o zastrašovanie.

image

Hasiči uhasili požiar koncertnej siene po útoku pri Moskve, záchranné práce pokračujú

Kolujú aj ďalšie videá

Hnutie IS sa v minulosti hlásilo už k mnohým útokom, aby si zvýšilo prestíž, a neskôr sa ukázalo, že za nimi nestálo. Ako tretie priznanie zverejnila teroristická organizácia IS video, v ktorom sa skupina teroristov pohybuje po chodbách koncertného centra. Na videu je aj zachytený jeden z teroristov, ktorý z automatickej pušky strieľa do ľudí.

Zábery ďalej zachytávajú iného útočníka, ktorý nožom podrezáva hrdlo bezvládnemu telu. Útočníci teda okrem automatických pušiek používali aj nože.

"Alahu akbar," kričí jeden z útočníkov na videu, ktorý otočil kameru, aby bola na zábere vidieť jeho tvár, tú však IS rozostril.

Na sociálnych sieťach kolujú ďalšie, oveľa drastickejšie zábery z útoku. Video podľa všetkého natáčali sami útočníci.

Ruské úrady uvádzajú, že v súvislosti s útokom zadržali 11 ľudí, vrátane štyroch mužov podozrivých priamo z útoku v koncertnej sieni v stredisku Crocus City Hall v Krasnogorsku.

Šíria sa rôzne teórie

Ruskí predstavitelia na čele s Putinom a štátne médiá poukazujú na údajnú súvislosť s Ukrajinou, kam podľa nich podozriví z útoku utekali. Ukrajina akékoľvek spojenie s útokom odmieta a tvrdí, že Rusku ide o zámienku pre ďalšiu mobilizáciu do armády, ktorá už dlhšie ako dva roky bojuje proti Ukrajine.

Spojené štáty v piatok uviedli, že majú k dispozícii spravodajské informácie, ktoré potvrdzujú, že k útoku sa hlási Islamský štát-Chorasán, čo je afganská vetva tejto teroristickej organizácie. Objavila sa vo východnom Afganistane koncom roka 2014 a rýchlo si získala povesť mimoriadne brutálneho zoskupenia, uviedla agentúra Reuters. V sobotu označila IS za jediného vinníka útoku pri Moskve aj hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady.

V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky.

Iní zase ako možného strojcu teroristického útoku označujú priamo Rusko. Podľa ich názoru sa snaží vyvolať zámienku pre ďalšiu všeobecnú mobilizáciu, prípadne na využitie zakázaných zbraní na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:33