Kandidátka na bulharskú premiérku Marija Gabrielová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali

25.03.2024, 14:17
Autor:
ČTKČTK

Súčasnú ministerku zahraničia a bývalú členku Európskej komisie Mariju Gabrielovú poveril minulý týždeň bulharský prezident Rumen Radev, aby sa pokúsila zostaviť novú vládu.

Kandidátka na bulharskú premiérku Marija Gabrielová dnes stiahla svoju nomináciu po tom, čo zlyhali jej vyjednávania medzi dvoma politickými koalíciami. Napísala to agentúra AP s tým, že vývoj môže najchudobnejšiu krajinu Európskej únie uviesť do ďalšej politickej krízy.

Súčasnú ministerku zahraničia a bývalú členku Európskej komisie Mariju Gabrielovú poveril minulý týždeň bulharský prezident Rumen Radev, aby sa pokúsila zostaviť novú vládu.

Rokovania medzi koaličnými zoskupeniami Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktoré zastupuje Gabrielová, a hnutím Pokračujeme v zmene (PP), hlavne o zložení vlády, dĺžke jej pôsobenia a systéme rotácie na kľúčových postoch ale stroskotali.

Niekoľko hodín pred tým, ako Gabrielová oznámila, že sťahuje svoju kandidatúru, povedala spoločne so svojím vyjednávacím tímom novinárom, že je "po všetkom" a Bulharsko smeruje k predčasným voľbám, uvádza agentúra AP.

Po vlaňajších aprílových voľbách sa GERB a PP dohodli, že uzavrú koalíciu a po deviatich mesiacoch sa ich nominanti vystriedajú na poste premiéra. Podľa tejto dohody odstúpil 9. marca premiér Nikolaj Denkov, ktorý zastupoval PP a očakávalo sa, že ho nahradí práve Gabrielová.

Zoskupenie však neuspelo v snahe dosiahnuť hladké odovzdanie moci a namiesto toho začalo vzájomné obviňovanie z toho, kto rokovania zmaril.

Rozhovory sa zmenili na stranícke spory o otázkach spojených s reformou súdnictva, vedením bezpečnostných služieb a zložením vládneho kabinetu.

V nedeľňajšom televíznom prejave expremiér Denkov apeloval na GERB, aby "namiesto uvrhnutia krajiny do chaosu" dodržali slovo, podpísali dohodu a hlasovali za vládu.

Zmluva z minulého roka ukončila obdobie silnej politickej nestability, keď sa v krajine konali opakované predčasné voľby.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 05 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:50