Výsadkovej lode Konstantin Olšanský, ktorá bola súčasťou ukrajinského námorníctva, sa Rusi zmocnili pri obsadení Krymu v roku 2014. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Ďalší zásah. Strelou Neptún sme trafili loď Kosťantyn Olšanskyj, hlási Kyjev

26.03.2024, 09:50
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinským silám sa v poslednom čase podľa hovorcu podarilo vyradiť z prevádzky štyri nepriateľské lode.

Ukrajinské sily tvrdia, že protilodnou strelou Neptún zasiahli výsadkovú loď Kosťantin Olšanskyj. Oznámil to dnes hovorca ukrajinského vojenského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Plavidlá, ktoré boli súčasťou ukrajinského námorníctva, sa Rusi zmocnili pri obsadení Krymu v marci 2014.

"Táto loď, žiaľ, mala byť použitá proti Ukrajine. Preto sme prijali rozhodnutie zasiahnuť toto plavidlo naším neptúnom. Stalo sa tak. Spôsobené škody sa spresňujú, ale škody (Kosťantin Olšanskyj) jednoznačne utrpel a teraz nie je schopný boja," povedal Pletenčuk podľa portálu RBK-ukrajina.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

image

Putin neblafuje. Scenár Hirošima je stále v hre, varuje americký expert

Loď používali na náhradné súčiastky 

Ukrajinským silám sa v poslednom čase podľa hovorcu podarilo vyradiť z prevádzky štyri nepriateľské lode: prieskumnú loď Ivan Churs, ktorá bola raz poškodená už vlani v máji, a výsadkové lode Jamal, Azov a teraz Kosťantin Olšanskyj.

Tohto plavidla sa Rusi zmocnili pred desiatimi rokmi, potom ďalších deväť rokov Kosťantin Olšanskyj chátral zakotvený pri Sevastopole a ruské námorníctvo ho "kanibalizovalo" používaním na náhradné súčiastky pre ďalšie lode rovnakého typu pôvodne sovietskej konštrukcie.

image

Paluba sa prevalila na pravý bok. Škody na zasiahnutej ruskej lodi sú kritické, znie z Kyjeva

Keďže však ruskej Čiernomorskej flotile za vojny ubudlo výsadkových lodí, slúžiacich tiež na zásobovanie ruských síl, rozhodli sa loď opraviť, a tak posledný rok strávila v doku.

Hovorca vyslovil podozrenie, že ruskí námorníci chceli ukrajinskú loď vydávať za jedno z ruských plavidiel, Minsk či Olenogorskij gornjak, ktoré vo vojne utrpeli také rozsiahle poškodenia, že nemá zmysel ich opravovať.

Útok na Sevastopoľ

Lode Amal a Jazov utrpeli podľa Ukrajincov zásahy počas útoku podniknutého na Sevastopoľ za pomoci striel s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP, ktoré Ukrajine poskytli Británia a Francúzsko. Zásah podľa ukrajinského generálneho štábu utrpelo tiež komunikačné centrum v Sevastopole a ďalšie objekty slúžiace Čiernomorskej flotile.

Neskôr sa objavili informácie, že zásah mohla utrpieť ešte jedna ruská loď, Ivan Churs, dodal RBK-Ukrajina.

Ruské sily sa na Kryme na jar 2014 aj s použitím násilia zmocnili radu ďalších ukrajinských lodí vrátane korvety Ternopil, mínolovky Čerkasy, lodí Slavutyč, Heniczecha a Vinnecia a jedinej ukrajinskej ponorky Zaporižja.

image

Čiernomorská flotila pod útokom: "Tieňové" strely zničili dve lode a hlavné komunikačné centrum, hlási Kyjev

Ukrajinci v apríli 2022 potopili ruský raketový krížnik Moskva, vlajkovú loď Čiernomorskej flotily. Moskva, ktorá mala na palube podľa odhadov médií okolo 500 ľudí, sa podľa Kyjeva potopila po zásahu protilodnou ukrajinskou strelou Neptún.

Krížnik Moskva sa stal s dĺžkou vyše 186 metrov najväčšou zničenou vojnovou loďou pri bojovej akcii od konca druhej svetovej vojny a najväčšou ruskou vojnovou loďou zničenou nepriateľom od roku 1941, keď Nemci potopili bombami bojovú loď Marat, ktorá vtedy kotvila v Kronštadte.

Konstantin Olšanskij bol dôstojník sovietskeho námorníctva, vyznamenaný za druhej svetovej vojny titulom Hrdina Sovietskeho zväzu. Stalo sa tak po tom, čo zahynul pri oslobodzovaní ukrajinského prístavného mesta Mykolajiv.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:20