Sídlo Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v centre Moskvy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zmarili sme teroristický útok, tvrdí ruská tajná služba. Útočník sa pri zatýkaní vyhodil do vzduchu

26.03.2024, 12:10
Autor:
ČTKČTK

Tvrdenia FSB prichádzajú len deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že teroristický útok v Krasnogorsku pri Moskve, ktorý si vyžiadal životy najmenej 139 ľudí, spáchali radikálni islamisti.

Ruská tajná služba FSB dnes uviedla, že odvrátila teroristický útok v Samarskej oblasti, ležiacej na juhovýchode európskeho Ruska. Útok podľa FSB pripravoval Rus spolupracujúci s Ruským dobrovoľníckym zborom (RDK), ktorý vo vojne Ruska proti Ukrajine bojuje na ukrajinskej strane.

Pri zatýkaní prišiel o život, keď sa sám vyhodil do vzduchu, uviedla FSB podľa agentúry TASS.

Tvrdenia FSB prichádzajú len deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že teroristický útok v Krasnogorsku pri Moskve, ktorý si vyžiadal životy najmenej 139 ľudí, spáchali radikálni islamisti. Putin ale znovu vyslovil podozrenie, že si tento zločin mohlo objednať ukrajinské vedenie, a v tomto zmysle uložil úlohy pri ďalšom vyšetrovaní.

image

Cieľ útoku: Moskva. Z teroristov v Islamskom štáte sú dnes nervózni aj Talibanci, prečo sa upli na Rusko?

Pri zatýkaní zomrel 

FSB tvrdí, že "komplic RDK" v Samarskej oblasti sa riadil pokynmi svojho "kurátora" a z tajnej schránky vyzdvihol vopred pripravené výbušné zariadenie, aby vyhodil do povetria miesto, kde nemenovaná dobrovoľnícka organizácia prijímala humanitárnu pomoc. Pri zatýkaní toto výbušné zariadenie aktivoval. Príslušníci bezpečnostných síl ani civilisti zranenia neutrpeli.

Údajný strojca atentátu podľa ruských oficiálnych médií v posledných dvoch rokoch, teda v čase ruskej agresie na Ukrajine, ohováral ruskú armádu. Vlani v septembri ho podľa FSB získala na spoluprácu ukrajinská tajná služba za pomoci jedného z členov RDK.

image

Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe

Pri domovej prehliadke sa u predpokladaného teroristu našla laboratórium na výrobu trhavín a súčiastky potrebné na zhotovenie improvizovanej výbušnej nálože, zatiaľ čo korešpondencia v mobilnom telefóne "potvrdzuje účasť komplica RDK na teroristickej činnosti, koordinovanej ukrajinskými špeciálnymi službami", dodala FSB, ktorá je nástupkyňou sovietskej tajnej polície KGB.

Kyjev obvinenia odmieta 

Ukrajina opakovane odmietla akýkoľvek podiel na piatkovom útoku v Krasnogorsku, ku ktorému sa - rovnako opakovane - prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Ruské úrady už cez víkend ohlásili zadržanie 11 osôb, vrátane štyroch predpokladaných páchateľov útoku, ktorých vzal súd medzičasom do väzby.

Podozriví pochádzajú z Tadžikistanu, kde podľa médií verbuje svojich prívržencov afganská odnož teroristickej organizácie Islamský štát.

image

Islamský štát je už v Rusku dlho. Tadžikov nemusia radikalizovať, terorizmus berú ako prácu, vysvetľuje expert

Najmä zahraničné médiá pripomínajú, že Putin ignoroval a verejne prirovnal k vydieraniu a zastrašovaniu nedávnu americkú výstrahu, že extrémisti chystajú útok v Moskve. Ozbrojenci podľa očitých svedkov v piatok prenikli do koncertnej siene s tisíckami ľudí bez akejkoľvek bezpečnostnej kontroly a ďalších prekážok a dokonca z miesta po krvavom útoku dokázali uniknúť.

Žiadna kritika na adresu hlavy štátu, ktorá si vo voľbách tento mesiac zabezpečila ďalších šesť rokov v Kremli, však v ruských médiách nezaznela.

Petrohradské médiá dnes informovali o zatknutí obyvateľa Petrohradu, ktorý na sociálnej sieti položil otázku, čo by sa asi dialo, keby sa útok neodohral v Krasnogorsku, ale v Kremli. Polícia zverejnila nahrávku, na ktorej sa zadržaný muž kajá a ľutuje svoje počínanie, napísal denník Kommersant na webe.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:48