Podozrivý z útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy Saidakrami Račabalizoda sedí v súdnej sieni v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Je za tým tajná operácia FSB, Putinov rozkaz či Západ? Teroristický útok v Moskve mizne v hmle konšpirácií

27.03.2024, 23:19
  • Dnes sa špekuluje, že Kremeľ zosnoval masaker na koncerte punkovej skupiny Piknik, aby si po dvoch rokoch vojny uvoľnil ruky k ďalšej vlne mobilizácie.
  • Do očí bijúce zanedbanie bezpečnosti kvôli zbytočnému ťaženiu na Ukrajinu je jedným z dôvodov, prečo sa ku konšpiračným teóriám uchýlil aj putinovský režim.
  • Vladimir Putin síce v nedeľu priznal, že útok spáchali islamisti, ďalej ale hľadá stopy vedúce do Kyjeva. A zdá sa, že jeho podriadení mu ich skôr alebo neskôr dodajú.

Okolo piatkového teroristického útoku na predmestí Moskvy bujnie mnoho sprisahaneckých teórií. Nešíri ich len Kremeľ, ktorý usilovne hľadá kontakty islamistov na Západ, ale aj opozične naladení publicisti. Po štvrťstoročí ožívajú spomienky na sériu atentátov, ktorými Putin kedysi ospravedlnil druhú čečenskú vojnu.

Už ste to počuli? V moskovskej koncertnej sále Crocus City Hall boli v čase piatkového teroristického útoku príslušníci tajnej služby FSB. Poznávacie znamenie: modrý sveter a džínsy. Misia: dohliadať na úspešný priebeh útoku.

Teória o akcii FSB

Čože, neveríte? Len sa pozrite na videá urobené zdesenými návštevníkmi. Chlapíci v modrom nepanikária a návštevníkov navádzajú, aby rýchlo zavreli dvere, aj keď už do sály prenikli teroristi. A láskavo si všimnite, ako profesionálne konajú. Nikomu z nich sa nič nestalo a jeden z nich je dokonca nápadne podobný jednému z policajtov, ktorí údajných páchateľov neskôr zatýkali.

Túto konšpiračnú teóriu už na základe porovnania tvárových rysov odmietol investigatívny novinár Christo Grozev: