Špeciálne jednotky. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zatýkanie od Petrohradu po Magadan. Ruská polícia netoleruje komentáre k teroristickému útoku

28.03.2024, 17:18
Autor:
ČTKČTK

Dôchodca, ktorého totožnosť polícia nezverejnila, zverejnil v tematickej skupine na sociálnej sieti príspevok "schvaľujúci spáchaný teroristický čin".

Od Petrohradu na západe Ruska až po Magadan na Ďalekom východe ruská polícia zatýka ľudí za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes spravodajský portál Meduza, ktorý pôsobí z lotyšského exilu. Za "schvaľovanie terorizmu" im v prípade uväznenia hrozia roky za mormi.

V Magadanskej oblasti polícia zadržala päťdesiatsedemročného dôchodcu zo dediny Ola kvôli podozreniu, že sa dopustil verejného schvaľovania terorizmu, oznámila oblastná správa ministerstva vnútra.

Zatýkanie dôchodcov

Dôchodcov zadržali policajti a agenti tajnej služby FSB, nástupkyňa sovietskej tajnej polície KGB, za podpory zásahovej jednotky.

Dôchodca, ktorého totožnosť polícia nezverejnila, zverejnil v tematickej skupine na sociálnej sieti príspevok "schvaľujúci spáchaný teroristický čin".

Hovorca oblastnej správy neskôr spresnil, že išlo o masaker v koncertnej sále v biznis centre Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruské médiá zvyčajne píšu o "útoku v Krokuse".

Na videu, ktoré polícia nakrútila, dôchodca hovorí, že "urobil hlúposť", vyjadruje nad svojím činom ľútosť a kaja sa. Uviedol, že v komentári na sociálnej sieti napísal, že "mali sme odkráglovať viac darmožrútov", ako nazval návštevníkov koncertnej siene. Hrozí mu za to sedem rokov väzenia, napísala Meduza. Zatiaľ má zakázané opúšťať svoje bydlisko.

Komentáre na internete

Nejde o prvý prípad svojho druhu. V Baškortskej autonómnej republike zadržali blogera Rustama Absaljamova za stream o teroristickom útoku, počas ktorého bloger - ako tvrdí server Ostrorožno novosti - nabádal na "vyhodenie Moskvy do povetria".

Bloger bol počas streamu opitý, uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra. Následne sa Absaljamov ospravedlnil a tvrdil, že mu išlo len o upútanie pozornosti.

V Petrohrade si obvinenia zo schvaľovania terorizmu vypočul dvadsaťšesťročný Tadžik za komentáre pod správami o útoku, ktoré napísal pod pseudonymom. V Lipeckej oblasti policajti zatkli matku účastníka vojny proti Ukrajine, ktorá mŕtvych v Moskve porovnávala s mŕtvych v meste Belgorod, ostreľovanom ukrajinskými vojskami v odvete za ruské útoky.

V meste Nižnij Novgorod polícia v ruskej obdobe správneho konania spísala protokol s rodičmi 15-ročnej žiačky, ktorá sa pred videokamerou dopustila výroku, že kvôli útoku v Crocus City Hall nemusela do Moskvy, a tak "môžem ďalej chlastať".

Súd v Petrohrade v stredu uvalil väzbu na Nikolaja Konašenkova, obvineného zo schvaľovania terorizmu po tom, čo napísal na facebooku "Prečo Krokus, a nie Kremeľ? "Manželka obvineného muža medzičasom rezignovala z prestížnej funkcie.

K útoku v Krasnogorsku, ktorý si vyžiadal najmenej 143 mŕtvych, sa opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, Moskva však neustále vyslovuje podozrenie ohľadom Ukrajiny, proti ktorej vedie už viac ako dva roky vojnu. Kyjev akékoľvek väzby dôrazne poprel.

01 - Modified: 2024-03-28 16:01:19 - Feat.: 1 - Title: Za útokom v Moskve je Islamský štát, uviedol Biely dom. Ruskú verziu považuje za nezmysel 02 - Modified: 2024-03-28 15:56:39 - Feat.: 1 - Title: Útočníci mali väzby na Ukrajinu, dala im peniaze, tvrdia ruskí vyšetrovatelia 03 - Modified: 2024-03-28 13:43:14 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina požiadala NATO o protivzdušnú obranu, po ruských útokoch hlási škody 04 - Modified: 2024-03-27 20:27:38 - Feat.: 1 - Title: Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143
01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:49