Policajná stráž pred domom prezidentky Diny Boluarteovej počas razie zameranej na zaistenie hodiniek Rolex v rámci predbežného vyšetrovania údajného nezákonného obohacovania sa. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Polícia prehľadala rezidenciu peruánskej prezidentky kvôli Rolexkám, neuviedla ich v majetkovom priznaní

30.03.2024, 16:26
Autor:
TASRTASR

Prezidentka nebola podľa miestnej tlače doma. Vyšetrovatelia ku kroku podľa agentúry Reuters pristúpili po tom, čo sa im počas týždňa nepodarilo prezidentku zastihnúť.

Polícia prehľadala rezidenciu peruánskej prezidentky Diny Boluarteovej kvôli luxusným hodinkám, ktoré hlava štátu zrejme zabudla uviesť v majetkovom priznaní. Uvádza to dnes zahraničné agentúry.

Počas akcie nebola doma

Polícia chce prešetriť existenciu hodiniek, o ktorých informovala peruánska tlač, aj to, ako si ich prezidentka zaobstarala. Tá už skôr uviedla, že ich kúpila z peňazí zarobených v mladosti. Zásah polície označil premiér Gustavo Adrianzén za neprimeraný a protiústavný.

Policajti prehľadali rezidenciu v štvrti Surquillo v hlavnom meste Lima v piatok neskoro večer miestneho času (dnes dopoludnia SEČ).

Prezidentka nebola podľa miestnej tlače doma. Vyšetrovatelia ku kroku podľa agentúry Reuters pristúpili po tom, čo sa im počas týždňa nepodarilo prezidentku zastihnúť.

Polícia konala na základe informácií tlače, podľa ktorého Boluarteová vlastní luxusné hodinky značky Rolex, ktoré ale neuviedla vo svojom majetkovom priznaní.

Podľa serveru BBC News by prezidentka mohla vlastniť vyše desať kusov týchto hodiniek, ktoré obvykle stoja niekoľko desiatok tisíc eur. Na základe získaných poznatkov potom prokuratúra rozhodne, či prezidentku stíhať a z niečoho obviniť.

Našetrené peniaze

Boluarteová v reakcii na informácie tlače povedala, že do prezidentského úradu nastúpila s čistými rukami a čistá z neho aj odíde. Boluarteová tvrdí, že hodinky kúpila za peniaze, ktoré si zarobila zamlada.

Podľa oficiálneho životopisu súčasná prezidentka vyštudovala právo a niekoľko rokov pôsobila ako vysoká štátna úradníčka.

"To, čo sa stalo, je útok na dôstojnosť úradu prezidenta republiky a národa, ktorý zastupuje, čo nemožno tolerovať," uviedol podľa agentúry AFP na počínanie polície premiér Adrianzén, "Sú to neprimerané a protiústavné kroky," dodal.

Podľa serveru BBC News vláda už skôr oznámila, že prešetrí majetkové priznania prezidentky za uplynulé dva roky.

Boluarteová sa stala prezidentkou na konci roka 2022, keď parlament zosadil zvoleného prezidenta Pedra Castilla. Jej vstup do úradu sprevádzali protesty, v súvislosti s ktorými zomreli desiatky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 20:24:02 - Feat.: - Title: Peru sa stalo ďalšou krajinou, ktorá umožnila vážne chorému pacientovi eutanáziu 02 - Modified: 2024-04-23 10:45:19 - Feat.: - Title: V Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu 03 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu 04 - Modified: 2024-03-11 21:10:45 - Feat.: - Title: Úder blesku v Peru zabil turistického sprievodcu a zranil šesť Francúzov 05 - Modified: 2024-03-06 06:53:00 - Feat.: - Title: Peruánsky premiér končí po škandále so štátnymi zákazkami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 04:59