Záchranári pracujú na mieste zhorenej koncertnej sály na predmestí Moskvy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Viac Tadžikov opúšťa Rusko v reakcii na útok pri Moskve, uviedlo Dušanbe

31.03.2024, 10:27
Autor:
ČTKČTK

Rusko deportuje stovky cudzincov za porušenie imigračných pravidiel v dôsledku nedávneho teroru a niektorí Tadžikovia odchádzajú sami, pretože sa boja nárastu xenofóbie.

Tadžikistan registruje nárast počtu svojich občanov pracujúcich v Rusku, ktorí opúšťajú túto krajinu a vracajú sa do vlasti. S odvolaním sa na tadžické úrady o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa nej ide o reakciu na nedávny teroristický útok pri Moskve, pri ktorom zahynulo najmenej 144 ľudí. Štyria podozriví z útoku pochádzajú z Tadžikistanu.

Deportácia cudzincov

Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda uviedlo, že Rusko deportuje stovky cudzincov za porušenie imigračných pravidiel v dôsledku nedávneho teroru a niektorí Tadžikovia odchádzajú sami, pretože sa boja nárastu xenofóbie.

"Máme množstvo telefonátov. Asi to nie sú ani tak sťažnosti na obťažovanie, ale strach našich občanov, panika, mnohí chcú odísť. Situáciu monitorujeme. Máme viac ľudí, ktorí prichádzajú (do Tadžikistanu), ako tých, ktorí odchádzajú," povedala ruskej štátnej agentúre TASS námestníčka tadžickej ministerky práce a migrácie Šachnora Nodiri.

RFE/RL medzitým s odvolaním sa na ruské úrady napísalo, že ruské bezpečnostné zložky vykonali po nedávnom útoku pri Moskve rozsiahle kontroly migrantov v krajine a súdy v Petrohrade tento týždeň rozhodli o deportácii viac ako štyroch stoviek cudzincov.

Cudzinci boli zadržaní v druhom najväčšom ruskom meste počas rozsiahlych prehliadok vozidiel pozdĺž hlavných dopravných tepien, píše rádio a dodáva, že kontroly zahraničných pracovníkov vykonávajú aj ďalšie mestá.

Zhoršenie situácie

V Rusku podľa RFE/RL pracujú milióny ľudí zo Strednej Ázie v rôznych profesiách, vrátane stavebníctva, upratovania, maloobchodu alebo gastronómie.

Odchod týchto migrantov by podľa odborníkov mohol zhoršiť situáciu na pracovnom trhu. Miera nezamestnanosti je v Rusku na postsovietskom rekordnom minime 2,9 percenta, zatiaľ čo Moskva rekrutuje státisíce mužov do vojny, ktorú vyvolala na Ukrajine. Ruská centrálna banka nedávno uviedla, že nedostatok zamestnancov a s tým súvisiaci nárast miezd patrí medzi rizikové faktory pre infláciu.

Teroristický útok na koncertnú halu Crocus City Hall v Krasnogorsku na predmestí ruskej metropoly bol jedným z najtragickejších v Rusku za desiatky rokov. Podľa poslednej bilancie si vyžiadal 144 mŕtvych a stovky zranených.

Ruské bezpečnostné zložky zadržali vyše desať ľudí, niektorí z nich - vrátane štyroch predpokladaných páchateľov - sú vo väzbe. Väčšina pochádza z Tadžikistanu.

Bezpečnostné zložky tejto stredoázijskej krajiny podľa Reuters medzitým zadržali deväť ľudí s väzbami na podozrivých z útoku a na teroristickú organizáciu Islamský štát, ktorá sa k útoku opakovane prihlásila.

01 - Modified: 2024-03-29 19:47:40 - Feat.: 1 - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zadržala troch mužov plánujúcich bombový útok 02 - Modified: 2024-03-29 19:02:34 - Feat.: 1 - Title: Ruský súd poslal do väzby ďalšieho podozrivého z útoku na koncertnú halu 03 - Modified: 2024-03-29 12:15:51 - Feat.: 1 - Title: V Tadžikistane zadržali deväť ľudí v súvislosti s útokom pri Moskve
01 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 02 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 03 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:30