Český premiér Petr Fiala. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov

31.03.2024, 16:22
Autor:
ČTKČTK

Český premiér Petr Fiala v stredu informoval o zaradení viacerých ruských subjektov na národný sankčný zoznam. Ide o spomínanú spoločnosť Voice of Europe, ktorá je v Česku zaregistrovaná na poľského občana.

Ukrajinská tajná služba SBU pomohla českej kontrarozviedke odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe zameriavajúcu sa na europoslancov. Napísala to dnes ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform s odvolaním sa na svoje zdroje.

Tie agentúre povedali, že česká Bezpečnostná informačná služba odhalila pred blížiacimi sa júnovými voľbami do Európskeho parlamentu sieť, ktorú riadil spojenec ruského prezidenta Viktor Medvedčuk.

Platby politikom

Proruská sieť platila politikom za to, aby v európskych médiách chválili Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina, píše Ukrinform, podľa ktorého propagandistická sieť tiež publikovala protiukrajinské a protieurópske materiály na platforme nazvanej Voice of Europe.

Podľa zdrojov agentúry členovia siete usilovali o to, aby sa do Európskeho parlamentu dostalo čo najviac proruských politikov.

Český premiér Petr Fiala v stredu informoval o zaradení viacerých ruských subjektov na národný sankčný zoznam. Ide o spomínanú spoločnosť Voice of Europe, ktorá je v Česku zaregistrovaná na poľského občana.

A figuruje na ňom novo tiež politik a podnikateľ Viktor Medvedčuk s politikom Arťomom Marčevským. Osoby novozaradené na sankčný zoznam sa usilovali o získanie vplyvu v krajinách Európskej únie a následne v Európskom parlamente. Štát nemá informácie o tom, že by sa to týkalo českých politikov a občanov, povedal vtedy Fiala.

Ruský vplyv

BIS na sieti X napísala, že jej akcia odhalila, akým spôsobom Rusko vplyvovo pôsobí na území štátov Európskej únie a ako sa snaží ovplyvňovať politické procesy. 

Denník N medzitým uviedol, že BIS odhalila Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby do europarlamentu. Podľa kontrarozviedky sa v Prahe odovzdávala hotovosť protisystémovým politikom z Nemecka, ďalšie peniaze mierili na prevádzku proruského spravodajského webu, napísal server.

Ukrinform píše, že mnoho európskych politikov, ktorí boli Putinovými stúpencami, teraz utrpelo vážnu ranu, keďže mnohí europoslanci požadujú dôkladné vyšetrenie ruského vplyvu a potrestanie kolegov, ktorí dostávali ruské peniaze.

Činnosťou proruskej siete sa zaoberajú podľa dostupných informácií aj spravodajské služby ďalších krajín. Na rozbití ruskej propagandistickej siete podľa skoršieho vyjadrenia belgického premiéra Alexandra De Crooa spolupracovali belgické a české spravodajské služby.

Hovorca poľského vládneho koordinátora tajných služieb Jacek Dobrzyński pred pár dňami podľa portálu Onet oznámil, že poľská kontrarozviedka ABW vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie. Spolupracuje pritom s Českom. Šéf holandskej vlády Mark Rutte v piatok uviedol, že prípadom sa zaoberajú aj holandské spravodajské služby.

01 - Modified: 2024-03-26 14:10:50 - Feat.: 1 - Title: Šéf ruskej tajnej služby obviňoval Západ a Ukrajinu kvôli útoku v Moskve, Budanova označil za legitímny cieľ 02 - Modified: 2024-03-22 14:27:59 - Feat.: 1 - Title: Biden nalieha na Ukrajinu, aby prestala útočiť na ruské rafinérie. Ceny benzínu v USA rastú
01 - Modified: 2024-05-05 13:35:00 - Feat.: - Title: Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom 02 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 03 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-05-04 18:15:43 - Feat.: - Title: Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori 05 - Modified: 2024-05-04 16:07:52 - Feat.: - Title: Po Kallasovej prišiel rad na Zelenského, Rusko na neho vydalo zatykač
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:21