Riazaňská rafinéria po ukrajinskom dronovom útoku. FOTO: Retuters
StoryEditor

Biden nalieha na Ukrajinu, aby prestala útočiť na ruské rafinérie. Ceny benzínu v USA rastú

22.03.2024, 11:30
22.03.2024, 15:27
Autor:
ČTKČTKchocho

Americká prezidentská administratíva sa podľa informácií Financial Times opakovane so žiadosťou o zastavenie útokov obracala na ukrajinskú tajnú službu SBU aj ukrajinskú vojenskú rozviedku HUR.

USA požiadali Ukrajinu, aby prestala s útokmi na ruské rafinérie, uviedol britský denník Financial Times s odvolaním sa na nemenované zdroje. Washington sa podľa nich obáva, že nálety dronov na ruskú ropnú infraštruktúru by mohli viesť k zvýšeniu svetových cien ropy a tiež vyprovokovať Moskvu k odvetným akciám.

Predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak informáciu o americkej žiadosti vo vysielaní ruskej stanice Dožď poprel a zároveň oznámil, že nikto Ukrajine brániacej sa už dva roky ruskej vojenskej agresii nemôže diktovať podmienky.

Ukrajinské údery podľa Reuters pomohli zvýšiť ceny ropy. Tie od 12. marca, keď sa Ukrajina prvýkrát začala zameriavať na ruskú energetickú infraštruktúru, doteraz vzrástli takmer o štyri percentá, upzorňuje agentúra.

image

Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum

Opakované žiadosti

Americká prezidentská administratíva sa podľa informácií britského denníka opakovane so žiadosťou o zastavenie útokov obracala na ukrajinskú tajnú službu SBU aj ukrajinskú vojenskú rozviedku HUR.

Rusko aj napriek západným sankciám zostáva jedným z hlavných vývozcov energií. Ceny ropy na svetových trhoch pritom tento rok vzrástli a vyšplhali sa na 85 dolárov za barel. V dôsledku toho sa zvyšujú ceny pohonných hmôt a to v situácii, keď sa americký prezident Joe Biden uchádza o ďalšie funkčné obdobie, podotkol FT.

"Nič nedokáže vydesiť úradujúceho amerického prezidenta toľko ako nárast cien pohonných hmôt počas volebného roka," povedal denníku bývalý poradca Bieleho domu pre energetiku Bob McNally. Ceny benzínu v USA tento rok podľa FT vzrástli už o takmer 15 percent.

image

Stratégia na znižovanie ekonomického potenciálu Ruska: Podnikli sme útoky na tri rafinérie, tvrdí Ukrajina

Obavy z ruskej odvety

Biely dom sa podľa informácií denníka taktiež obáva, že ak bude Ukrajina pokračovať s útokmi na ruské ropné rafinérie alebo ropné skladiská, mohlo by Rusko v odvete zaútočiť na infraštruktúru, od ktorej závisí Západ. To sa týka napríklad ropovodu Kaspického konzorcia (CPC), ktorý dopravuje cez Rusko ropu z Kazachstanu na svetové trhy.

Ukrajina podľa britského denníka svoje vzdušné útoky na Rusko v poslednom čase vystupňovala s tým, ako navyšuje svoje kapacity bezpilotných prostriedkov. Od roku 2022, keď začala ruská plnohodnotná invázia na Ukrajinu, Ukrajina podľa FT podnikla najmenej 12 veľkých úderov na ruské rafinérie.

Ukrajina okrem toho útočí aj na ropné terminály a skladiská ropy. Útoky sa sústredia na západnú časť Ruska, niekedy však zasahujú aj ciele stovky kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že Ukrajina vyvinula drony, ktoré dokážu prejsť vzdialenosť viac ako 1000 kilometrov.

Reagovali Kyjev aj Moskva

Predstaviteľ ukrajinskej kancelárie Podoľak však poprel, že sa USA obrátili na Ukrajinu so žiadosťou o prerušenie útokov na rafinérie. Podoľak zároveň vyhlásil, že Ukrajina má právo pripravovať Rusko o zdroje, ktoré mu umožňujú viesť vojnu.

"Ukrajina má v súlade s medzinárodným právom absolútne právo odstavovať ruskú armádu od zdrojov, teda ničiť prostriedky vedenia vojny. Palivo je hlavným prostriedkom umožňujúcim vykonávanie všetkých operácií na ukrajinskom území. Z toho dôvodu bude Ukrajina samozrejme všetku túto infraštruktúru ničiť," uviedol Podoľak.

"Nikto nebude po dvoch rokoch plnohodnotnej vojny Ukrajine diktovať podmienky vedenia tejto vojny," zdôraznil tiež.

Ukrajinská vicepremiérka Stefanišynová v súvislosti s článkom britského denníka oznámila, že Ukrajina na americké výzvy reagovala "dosiahnutím svojich cieľov" a "veľmi úspešnými operáciami".

"Sú tiež vyhlásenia iných oficiálnych predstaviteľov, že (rafinérie) sú z armádneho hľadiska absolútne legitímne ciele. Výzvy našich amerických partnerov chápeme. Zároveň však bojujeme za pomoci tých možností, prostriedkov a praktík, ktoré máme k dispozícii," uviedla.

Na správu FT už zareagoval aj Kremeľ. Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov povedal, že USA by mali Ukrajinu skôr vyzvať, aby prestala s útokmi na ruské civilné ciele. Ruské úrady vinia ukrajinské sily z ostreľovania ruského pohraničia. V poslednej dobe čelí intenzívnym útokom predovšetkým Belgorodská oblasť pri hraniciach s Ukrajinou.

01 - Modified: 2024-03-16 07:00:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci udreli na ďalšie ruské rafinérie, v Syzrani vypukol požiar 02 - Modified: 2024-03-19 18:43:06 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy vzrástli na takmer päťmesačné maximá 03 - Modified: 2024-03-13 15:51:57 - Feat.: 1 - Title: Ropa výrazne zdražuje. Za rastom cien stoja najmä útoky na ruské rafinérie a známky silného dopytu 04 - Modified: 2024-03-13 09:15:35 - Feat.: 1 - Title: Masívna vlna ukrajinských úderov: Nálety hlásia z mnohých ruských oblastí, po zásahu horí veľká rafinéria 05 - Modified: 2024-03-12 11:18:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina udrela na Rusko: Masívny dronový nálet, zásah štvrtej najväčšej rafinérie a výpad komanda cez hranice
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 05 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:30