Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden čelí kritike, že na Veľkonočnú nedeľu vyhlásil deň transrodových osôb

31.03.2024, 16:54
Autor:
ČTKČTK

Vo svete sa 31. marec pripomína Deň viditeľnosti transrodových osôb. Počas tohto dňa sa organizujú akcie, ktoré upozorňujú na diskrimináciu a iné ťažkosti, ktorým transrodové osoby čelia.

Americký prezident Joe Biden čelí kritike republikánov, exprezidenta Donalda Trumpa i náboženských konzervatívcov, že na Veľkonočnú nedeľu vyhlásil deň transrodových osôb. Ten sa po celom svete už niekoľko rokov oslavuje práve 31. marca, na ktorý tento rok pripadol Boží hod veľkonočný.

Republikáni katolíka Bidena vyzvali, aby sa ospravedlnil miliónom kresťanov, ktorých mohol krok Bieleho domu uraziť. Podľa Bidenovho hovorcu Andrewa Batesa používajú republikáni nenávistnú rétoriku, ktorej cieľom je rozdeliť americkú spoločnosť.

Kreťanský sviatok

Vo svete sa 31. marec pripomína Deň viditeľnosti transrodových osôb. Počas tohto dňa sa organizujú akcie, ktoré upozorňujú na diskrimináciu a iné ťažkosti, ktorým transrodové osoby čelia. Biden dnešok oficiálne vyhlásil Dňom viditeľnosti transrodových osôb. Prvýkrát tak urobil už v roku 2021, v prvom roku svojej vlády.

Súhrou okolností na tohtoročný 31. marec pripadla Veľkonočná nedeľa, o ktorej si kresťania pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. To vyvolalo kritiku republikánov a ďalších priaznivcov niekdajšieho prezidenta Trumpa, ktorý sa veľmi pravdepodobne stretne s Bidenom v novembrových prezidentských voľbách. "Biely dom zradil hlavnú náplň Veľkej noci," uviedol republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson.

Podľa neho je rozhodnutie vyhlásiť dnešok dňom transrodových osôb "urážlivé a hnusné". Podľa hovorkyne Trumpovej kampane Karoline Leavittovej by "sa Biely dom mal ospravedlniť miliónom katolíkov a kresťanov po celej Amerike", ktorí dnes oslavujú Veľkú noc.

Nečestná rétorika

Biely dom však kritiku odmieta. Podľa hovorcu Batesa sa zo strany republikánov jedná o "krutú, nenávistnú a nečestnú rétoriku", ktorej cieľom je "rozdeliť a oslabiť" Spojené štáty. "Ako kresťan, ktorý oslavuje Veľkú noc v rodine, prezident Biden chce spájať ľudí a podporuje dôstojnosť a slobodu každého Američana," uviedol Bates.

Vo výnose k tohtoročnému dňu transrodových osôb Biden tvrdí, že jeho administratíva sa usiluje o rovnoprávnosť a spravodlivosť pre týchto ľudí a odmieta návrhy, ktoré by týmto ľuďom odopierali práva či ich vytláčali na okraj spoločnosti. Americká vláda tiež prijala opatrenia proti šikanovaniu transrodových detí a usiluje sa o zlepšenie verejných služieb pre transrodové osoby, stojí vo vyhlásení.

Biden je praktizujúcim katolíkom a pravidelne chodí do kostola. V niektorých politických otázkach, napríklad ohľadom potratov či práv osôb z komunity LGBT+ ale zastáva názory, ktoré sú v rozpore so súčasnou katolíckou doktrínou.

To sa nepáči konzervatívnym americkým biskupom, ktorí v roku 2021 chceli presadiť dokument, ktorý by Bidenovi a iným politikom konajúcim v rozpore s katolíckou náukou odoprel sväté prijímanie. Iniciatívu však kritizoval Vatikán, ktorý má v týchto záležitostiach posledné slovo.

01 - Modified: 2024-04-06 05:40:13 - Feat.: - Title: Biden navštívil Baltimore, kde sa zrútil dôležitý most 02 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-04 18:54:12 - Feat.: - Title: Útoky na humanitárnych pracovníkov sú neprijateľné, povedal Biden Netanjahuovi. Americká podpora nie je istá 04 - Modified: 2024-04-04 15:31:47 - Feat.: - Title: Biden vyzval na dodržanie "posvätného záväzku" voči NATO. Spojenci sú znepokojení možným návratom Trumpa 05 - Modified: 2024-04-02 19:28:51 - Feat.: - Title: Biden a Si Ťin-pching sa v telefonáte nezhodli v otázkach technológií a Taiwanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 03:04