Snímka vysokého iránskeho vojenského veliteľa generála Qassema Soleimaniho visí uprostred trosiek po izraelskom leteckom útoku na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hizballáh hrozí Izraelu odplatou za útok na iránsky konzulát v Damasku

02.04.2024, 07:47
Autor:
TASRTASR

Iránske Revolučné gardy oznámili, že pri útoku prišli o dvoch brigádnych generálov, ako aj ďalších piatich dôstojníkov.

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh pohrozilo v utorok Izraelu "odplatou" za zabitie dvoch generálov iránskych Revolučných gárd, čoho sa mal dopustiť pri pondelkovom útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask. Informuje o tom agentúra AFP.

"Tento zločin sa nezaobíde bez toho, aby nepriateľ dostal trest a odplatu," ohlásil Hizballáh. Iránske Revolučné gardy v pondelok oznámili, že pri zmienenom útoku prišli o dvoch brigádnych generálov, a to Mohammada Rezú Záhediho a jeho zástupcu Mohammada Hádího Hádžího Rahímího, ako aj ďalších piatich dôstojníkov.

Záhedi bol jedným z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie, pričom pôsobil v Libanone, Sýrii aj na palestínskych územiach. Podľa vyhlásenia Hizballáhu bol "jedným z prvých, ktorí pomáhali, obetovali sa a vytrvali mnoho rokov" v práci pre toto "hnutie odporu" v Libanone.

image

Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku. Zomrel aj veliteľ revolučných gárd

Izrael sa k pondelňajšiemu útoku odmietol vyjadriť, čo pri podobných incidentoch ani nemá vo zvyku. Teherán útok ostro odsúdil, obvinil z neho "sionistický režim" a pohrozil odvetnou reakciou. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na útok reagovalo. Útok medzičasom odsúdila aj Moskva, ktorá z neho taktiež obvinila Izrael.

Od októbrového vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom v Pásme Gazy dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela.

V dôsledku týchto útokov museli svoje domovy na oboch stranách hranice opustiť už desaťtisíce ľudí. Situácia na izraelsko-libanonských hraniciach vyvoláva obavy z rozšírenia konfliktu v Gaze aj do tejto oblasti.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-07 17:13:30 - Feat.: - Title: Hizballáh oznámil útoky dronmi proti izraelskej armáde. Zameral sa na dôstojníkov a vojakov 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 13:35