Izraelský vojak. FOTO: Reuters
StoryEditor

OSN sa bude zaoberať výzvou na uvalenie zbrojného embarga na Izrael

03.04.2024, 16:04
Autor:
ČTKČTK

Osemstranový dokument požaduje, aby Izrael ukončil okupáciu palestínskych území a okamžite ukončil nezákonnú blokádu Pásma Gazy a akúkoľvek inú formu kolektívneho trestu.

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) sa bude v piatok zaoberať návrhom rezolúcie vyzývajúcej na uvalenie zbrojného embarga na Izrael, napísala dnes agentúra AFP. Text návrhu podľa nej v odôvodnení uvádza, že izraelská ofenzíva v Pásme Gazy môže vyústiť do genocídy.

Výzva odsudzuje izraelské "plošné používanie výbušnín" v obývaných častiach Pásma Gazy a žiada Izrael, aby "dodržal svoju právnu zodpovednosť zabrániť genocíde".

Text predložil Pakistan v mene 55 z 56 členských krajín OSN zastúpených v Organizácii islamskej spolupráce (OIC) s výnimkou Albánska. Návrh tiež podporili Bolívia, Kuba a palestínska samospráva vládnuca na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

image

Útok na humanitárnych pracovníkov ohrozuje poľskú solidaritu voči Izraelu, vyhlásil Tusk

Osemstranový dokument požaduje, aby Izrael ukončil okupáciu palestínskych území a okamžite ukončil "nezákonnú blokádu" Pásma Gazy a akúkoľvek inú formu "kolektívneho trestu".

Vyzýva na zastavenie všetkých dodávok zbraní, munície a ďalšieho vojenského vybavenia Izraela a upozorňuje na dopady výbušných zbraní na nemocnice, školy, kryty a dodávky vody a elektriny v Pásme Gazy. Text ďalej žiada okamžité zastavenie paľby a rokovania Izraela prirovnáva k "etnickým čistkám".

Zároveň vyzýva ďalšie krajiny, aby zabránili nútenému vysídľovaniu Palestínčanov z Pásma Gazy. Okrem toho text vyzýva Izrael, aby prestal rozširovať osady na palestínskych územiach, a žiada členské štáty OSN, aby zabezpečili dostatočné financovanie úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA.

Text naopak podľa AFP nemenuje palestínske islamistické hnutie Hamas, odsudzuje ale odpaľovanie rakiet na civilné obyvateľstvo Izraela a vyzýva na "okamžité prepustenie všetkých zvyšných rukojemníkov a zadržiavaných osôb".

image

„Vo vojne sa to stáva." Netanjahu priznal, že izraelská armáda neúmyselne zabila humanitárnych pracovníkov

V Rade OSN pre ľudské práva zasadá 47 krajín, z ktorých 18 návrh rezolúcie vopred podporilo. K absolútnej väčšine je potrebných 24 hlasov, ale rezolúcia môže byť prijatá aj s menším počtom hlasov, ak sa niektoré krajiny hlasovania zdržia, píše AFP.

Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň v New Yorku prijala rezolúciu vyzývajúcu na prímerie. Text prešiel vďaka tomu, že sa Spojené štáty zdržali hlasovania, hoci izraelská vláda na nich naliehala, aby rezolúciu vetovali. Boje však napriek tomu pokračujú.

Izrael začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom úplne zničiť Hamas po októbrovom teroristickom útoku, keď ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1200 ľudí a zhruba 250 osôb zavliekli na palestínske územie.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená necelá polovica rukojemníkov. V súvislosti s izraelskými údermi zomrelo podľa úradov spravovaných Hamasom v Pásme Gazy 32 975.

01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:13