Pracovníci vykonávajúcich operácie na mieste, kde sa po zemetrasení zrútila budova v Hualien. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí

04.04.2024, 11:20
Autor:
ČTKČTK

Záchranné práce, ktoré sa sústreďujú na Chua-lien a okolie, komplikuje poškodenie ciest a ďalšie infraštruktúry, ktoré v mnohých prípadoch spôsobili zosuvy pôdy a kameňov.

Záchranári na Taiwane naďalej pátrajú po viac ako 30 ľuďoch, ktorí sa nezvestní po stredajšom zemetrasení pri pobreží ostrova. Otrasy pôdy si vyžiadali deväť mŕtvych a vyše 1050 zranených. Takmer 650 ľudí zostáva odrezaných od okolitého sveta, informovala dnes agentúra AP.

Z deviatich mŕtvych prišli štyria o život v národnom parku Taroko, ktorý je so svojimi kaňonmi a útesmi vyhľadávaný turistami.

image

Taiwan postihlo najsilnejšie zemetrasenie za 25 rokov. Hrozba cunami pominula, no pod troskami sú stále ľudia

Ďalší človek zahynul v najhoršie postihnutom meste Chua-lien v deväťposchodovej budove Uranus, ktorá zostáva nebezpečne naklonená po tom, ako bola pri otrasoch rozdrvená jej spodná časť. Robotníci sa za pomoci žeriavov a bagerov snažia budovu stabilizovať.

Vyše šesťsto ľudí je odrazených od sveta 

Záchranné práce, ktoré sa sústreďujú na Chua-lien a okolie, komplikuje poškodenie ciest a ďalšie infraštruktúry, ktoré v mnohých prípadoch spôsobili zosuvy pôdy a kameňov. Kvôli neprejazdným tunelom a poškodeným mostom je na východe Taiwanu odrezaných od okolia 646 ľudí.

Medzi nimi sú aj zamestnanci hotela, ktorých zemetrasenie zastihlo, keď prechádzali v minibusoch tunelom v parku Taroko. Väčšinu stredy boli nezvestní, trom pracovníkom sa ale podarilo dôjsť do hotela peši. Podľa ich informácií je aj zvyšok hotelového personálu z minibusov v poriadku, napísal portál CNN.

image

Najhoršie zemetrasenie za štvrťstoročie: Počet zranených na Taiwane vystúpil nad 1000 ľudí

Vyslobodiť sa už podarilo asi 60 robotníkov zablokovaných od stredy v lome Che-pching, kde pracovali. Z iného lomu v okrese Chua-lien bolo pri dramatickej akcii s nasadením vrtuľníka zachránených ďalších šesť robotníkov, jeden ale pri otrasoch zomrel.

Podľa portálu BBC News sa úradom zatiaľ nepodarilo nadviazať kontakt s 34 nezvestnými ľuďmi, CNN píše o 42 nezvestných. Miestne úrady dnes uviedli, že zemetrasenie poškodilo 92 budov, takmer 10-tisíc domácností je bez dodávok vody a viac ako 300 bez dodávok elektriny.

Noc strávili v stanoch 

Niektorí obyvatelia mesta Chua-lien strávili podľa agentúry AP noc v stanoch, väčšina ostrova sa ale vracia k bežnému životu. Obnovené boli aj niektoré pozastavené miestne železničné spoje.

V obave z následných otrasov prečkal noc v stane tiež 30-ročný univerzitný profesor Hendri Sutrisno s manželkou a batoľatom. "Vybehli sme z bytu a čakali štyri alebo päť hodín, kým sme si trúfli vrátiť sa späť pre tie najdôležitejšie veci ako napríklad peňaženku. Odvtedy sme tu a sledujeme situáciu," povedal Sutrisno.

Taiwanský meteorologický ústav oznámil, že od stredajšieho zemetrasenia bolo zaznamenaných vyše 300 následných otrasov. Stredajšie zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádzalo 18 kilometrov od prístavu Chua-lien, malo podľa taiwanských seizmológov silu 7,2 stupňa, japonská meteorologická agentúra namerala 7,7 stupňa.

Išlo o najsilnejšie zemetrasenie na Taiwane za posledných 25 rokov, uviedli taiwanské úrady.

01 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 02 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 05 - Modified: 2024-04-22 20:14:14 - Feat.: - Title: Taiwanom za uplynulý deň otriaslo 80 zemetrasení, najsilnejšie malo 6,3 stupňa. Obete na životoch neevidujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 17:54