Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. FOTO: Reuters
StoryEditor

Úder Izraela na iránsky konzulát je bod obratu od 7. októbra, vyhlásil šéf Hizballáhu

05.04.2024, 20:26
Autor:
ČTKČTK

Pondelkový útok na budovu konzulátu v susedstve iránskeho veľvyslanectva v sýrskom hlavnom meste pripravil o život najvyššie postaveného člena iránskych revolučných gárd na území Sýrie.

Úder Izraela na iránsky konzulát v Damasku, pri ktorom v pondelok zahynulo sedem členov iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov, predstavuje bod obratu od 7. októbra. Vyhlásil to dnes podľa agentúr vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh a dodal, že odplata zo strany Teheránu nevyhnutne príde.

Odpoveď na útok

Izrael vedie od 7. októbra vojnu v Pásme Gazy proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za teroristický útok na juhu krajiny. Iránom podporovaný Hizballáh od tej doby tiež intenzívne ostreľuje sever Izraela, na čo armáda odpovedá vzdušnými údermi na území Libanonu.

Pondelkový útok na budovu konzulátu v susedstve iránskeho veľvyslanectva v sýrskom hlavnom meste, pripisovaný aj Izraelu, pripravil o život Mohammada Reza Zahediho, najvyššie postaveného člena iránskych revolučných gárd na území Sýrie, ktorý od roku 2016 velil jednotkám Kuds. Irán sľúbil, že sa Izraelu pomstí.

image

Teherán pripravuje odvetu za atentát v Damasku. Musí však vyriešiť, aká silná bude jeho reakcia

Hizballáh hovorí, že podporuje právo Teheránu "potrestať" Izrael, a Nasralláh dnes vyhlásil, že Irán na útok určite odpovie. "Môžete si byť istí, že iránska reakcia na útok na konzulát v Damasku proti Izraelu rozhodne príde," uviedol v televíznom prejave pri príležitosti Dňa Jeruzalema, ktorý sa oslavuje v posledný piatok moslimského pôstneho mesiaca ramadánu.

Viacstupňová obrana

Izraelská armáda v očakávaní možného odvetného iránskeho úderu pozastavila udeľovanie voľna všetkým bojovým jednotkám, posilnila obranné systémy a pripustila, že kvôli obrane pred možnými riadenými strelami preventívne ruší aj signály GPS.

Minister obrany Joav Galant v dnešnom prejave k izraelským vojakom vyhlásil, že Izrael zaútočí na svojich nepriateľov, kdekoľvek uzná za vhodné. "Môže to byť v Damasku a môže to byť v Bejrúte," povedal Galant. "Nepriateľa to tvrdo zasiahne kdekoľvek, a preto hľadá spôsoby, ako reagovať. Naša viacstupňová obrana je na to pripravená."

image

Irán vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na útok Izraela v Sýrii

Irán sa však doteraz vyhýba priamemu zapojeniu do blízkovýchodného konfliktu a spolieha sa na podporu spojeneckých ozbrojených skupín v Libanone, Sýrii, Jemene a Iraku, ktoré útočia na ciele spojené s Izraelom či Spojenými štátmi. V tejto súvislosti dnes Nasralláh vyhlásil, že jeho hnutie doteraz nenasadilo ani nepoužilo hlavné zbraňové systémy, ktoré má k dispozícii.

Podľa diplomatov a analytikov si iránska duchovná elita otvorenú vojnu s Izraelom ani s USA nepraje, pretože by mohla ohroziť jej uchopenie moci. K vybraným taktickým úderom na svojich nepriateľov preto radšej využíva zástupné šiitske skupiny v regióne.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-07 17:13:30 - Feat.: - Title: Hizballáh oznámil útoky dronmi proti izraelskej armáde. Zameral sa na dôstojníkov a vojakov 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 01:59