Bieloruská aktivistka Maryja Aľaksandravna Kalesnikavová. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy

05.04.2024, 21:29
Autor:
TASRTASR

Príbuzní dostali posledný list od Maryje Kalesnikavovej pred vyše rokom. Odvtedy úrady jej rodine príbuzným o nej neposkytujú žiadne informácie.

Jednu z líderiek opozície v Bielorusku Maryju Kalesnikavovú už rok väznia na samotke, v úplnej izolácii od ostatných väzenkýň i rodiny. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom v piatok informovala bieloruská služba Rádia Sloboda (RFE/RL).

Trest si odpykáva na samotke

Príbuzní dostali posledný list od Kalesnikavovej pred vyše rokom - 15. februára 2023. Odvtedy bieloruské úrady jej rodine príbuzným o nej neposkytujú žiadne informácie. Známe je len to, že po vynesení rozsudku v septembri 2021 poslali Kalesnikavovú do ženskej väznice č. 4 v meste Homeľ na juhovýchode Bieloruska, kde ju okamžite umiestnili do trestnej samotky (PKT).

image

Nezávislý bieloruský novinár skončil pred súdom. Vinia ho z extrémizmu

Podľa zákona maximálna doba pobytu v cele typu PKT je šesť mesiacov. Zdroj pre RFE/RL však uviedol, že Kalesnikavová bola po šistich mesiacoch v PKT na niekoľko dní presunutá do klasickej väzenskej cely a následne opäť do PKT.

V trestnej cele v bieloruských väzniciach nemajú odsúdení k dispozícii matrac, vankúš, prikrývku, posteľnú bielizeň či vrchný odev. Ako uviedla spolupracovníčka stanice RFE/RL, ktorú nedávno prepustili zo ženskej väznice v Homeli, Kalesnikavová bola v PKT len v tričku, legínach a väzenskej uniforme. Musela spať na holých doskách. "Z chladu a vlhkosti bolia kĺby," zdôraznila.

Uniesli ju krátko po voľbách

Kalesnikavová patrí k lídrom bieloruskej opozície. Pred prezidentskými voľbami konanými v auguste 2020 bola koordinátorkou predvolebného štábu Viktara Babaryku, ktorému však napokon úrady znemožnili kandidovať.

Kalesnikavová následne vo voľbách podporila Sviatlanu Cichanovskú, ktorá v nich podľa opozície porazila Alexandra Lukašenka, vyhláseného ústrednou volebnou komisiou za víťaza. Západ však Lukašenka ako prezidenta Bieloruska neuznáva.

image

Exilová opozičná líderka už rok nemá správy o svojom manželovi väznenom v Bielorusku. Žiada OSN o zasiahnutie

Krátko po voľbách, 7. septembra 2020, Kalesnikavovú v Minsku uniesli maskovaní muži, ktorí ju vzali na hranice s Ukrajinou, kde jej prikázali prekročiť hranice. Ona to však urobiť odmietla a namiesto toho roztrhala svoj pas. Následne ju previezli späť do Minska a uväznili.

V roku 2021 ju súd v Minsku odsúdil na 11 rokov väzenia, keď ju uznal za vinnú v troch bodoch obžaloby, vrátane sprisahania s cieľom získať moc.        

Ľudskoprávne organizácie považujú Kalesnikavovú za politickú väzenkyňu, poprední svetoví politici žiadajú jej prepustenie na slobodu.

 

01 - Modified: 2024-04-29 20:48:32 - Feat.: - Title: Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 04 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 05 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 21:56