Protivládny protest v Budapešti. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Budapešti demonštrovali desaťtisíce ľudí, žiadali odstúpenie premiéra Orbána

06.04.2024, 17:55
Autor:
ČTKČTK

Akciu zvolal právnik Péter Magyar, ktorý mal v minulosti blízko k Orbánovej vláde a nedávno založil politické hnutie.

Na protivládnej demonštrácii sa dnes v centre Budapešti zišli desiatky tisíc ľudí. Protestujúci požadovali odstúpenie premiéra Viktora Orbána.

Akciu zvolal právnik Péter Magyar, ktorý mal v minulosti blízko k Orbánovej vláde a nedávno založil politické hnutie, ktorého cieľom je postaviť sa predsedovi vlády. Píše o tom agentúra Reuters.

Demonštranti sa v nezvyčajne teplom jarnom počasí vydali na pochod k parlamentu. Niektorí z nich kričali "nemáme strach" a "Orbán, odstup! "

Mnohí mali na sebe červeno-bielo-zelené národné farby alebo niesli štátnu vlajku. Teda symboly, ktoré si Orbánova strana v posledných dvoch desaťročiach prisvojila, píše Reuters.

image

Nový nepriateľ Viktora Orbána? Péter Magyar sa pustil do boja proti režimu s tajnou zvukovou nahrávkou

"To sú národné farby Maďarska, nie vlády," povedala Reuters 24-ročná Lejla. Do Budapešti prišla z mesta Šoproň na západnú hranicu krajiny.

Pochod viedol Magyar, ktorý býval manželom Orbánovej bývalej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej. Teraz plánuje 43-ročný muž založiť vlastnú stranu.

Traja protestujúci, ktorých oslovila agentúra Reuters, uviedli, že ich Magyar zaujal, pretože mal blízko k Orbánovej vláde a pozná jej fungovanie zvnútra.

"Vedeli sme, že existuje korupcia, ale on to hovorí ako človek zvnútra a potvrdil nám to," povedala agentúre 46-ročná zdravotníčka Zsuzsanna Szigetiová, ktorej bola celá zahalená do maďarskej vlajky. Dodala, že má obavy o školstvo a o zdravotníctvo a obáva sa korupcie. "Verím, že dôjde k zmene," uviedla.

image

"Už nezáleží na tom, kto je vpravo a vľavo, ale kto je za mier." Orbán chce odstup lídrov Únie od Ukrajiny

Magyar sa do širšieho povedomia dostal vo februári, keď predniesol výbušné výroky o vnútornom fungovaní vlády. Obvinil šéfa Orbánovej kancelárie Antala Rogána, že riadi centralizovanú propagandistickú mašinériu.

Zverejnil tiež nahrávku rozhovoru so svojou bývalou manželkou, kde Vargová podrobne popisovala pokus vysokého poradcu šéfa Orbánovho kabinetu zasahovať do prípadu úplatkárstva. Prokuratúra teraz jej tvrdenia vyšetruje.

Vyšetrovanie prichádza v čase pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, ktorá je pre Orbána politicky citlivá. Už predtým vzbudil nevôľu verejnosti škandál so sexuálnym zneužívaním, ktorý vo februári prinútil k odchodu dvoch jeho kľúčových politických spojencov - vtedajšiu prezidentku Katalin Novákovú a práve Vargovú.

Podľa údajov agentúry Median, ktoré v polovici marca zverejnil spravodajský týždenník HVG, počulo o Magyarovom vstupe do politiky 68 percent potenciálnych voličov. Trinásť percent z nich uviedlo, že jeho stranu pravdepodobne podporí.

01 - Modified: 2024-04-28 08:24:00 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácií a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 02 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 03 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 04 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 05 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:33