Novovymenovaný bulharský dočasný premiér Dimitar Glavčev. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni

09.04.2024, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Voliči pôjdu rozhodovať o novom zložení parlamentu mimo riadneho termínu po šiesty raz za posledné tri roky.

Bulharský prezident Rumen Radev dnes vymenoval prechodnú vládu Dimitara Glavčeva. Zároveň vyhlásil na 9. júna predčasné parlamentné voľby, ktoré sa tak budú konať zároveň s voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šesťdesiatročný ekonóm Glavčev doteraz viedol bulharský národný kontrolný úrad, v minulosti bol napríklad predsedom parlamentu.

"Musíme byť garantom stability, nemôžeme dovoliť, aby sa naša krajina dostala do ústavnej krízy a stala sa rukojemníkom politických ambícií a túžob," povedal Glavčev počas slávnostného vymenovania vlády. Minulý týždeň povedal, že hlavnou úlohou jeho vlády bude zabezpečiť spravodlivé voľby.

image

Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu?

Bulharsko čakajú predčasné voľby po tom, ako koncom marca zlyhal aj tretí pokus o zostavenie vlády. Voliči pôjdu rozhodovať o novom zložení parlamentu mimo riadneho termínu po šiesty raz za posledné tri roky. Najchudobnejšia krajina EÚ, ktorá čelí vysokej miere korupcie, zažíva obdobie politickej nestability od roku 2020.

Do volieb, ktoré sa konali vlani v apríli, krajine vládli rôzne prechodné kabinety, pretože politické strany zastúpené v parlamente nedokázali zostaviť stabilnú koalíciu. V júni sa potom prozápadné strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Pokračujeme v zmene (PP) dohodli, že uzavrú koalíciu a po deviatich mesiacoch sa ich nominanti vystriedajú na poste premiéra.

V marci však táto spolupráca stroskotala na rozporoch medzi GERB a PP a následne sa vládu nepodarilo zostaviť ani opozičnému populistickému zoskupeniu Je takýto národ (ITN).

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 04 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 05 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 10:19