Polícia v Madride pred zápasom Real Madrid a Manchester City. FOTO: Reuters
StoryEditor

Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť

09.04.2024, 15:49
Autor:
ČTKČTK

Španielske úrady neoznámili, že by mali nejaké konkrétne poznatky o možných útokoch. Podľa odborníkov by však ilustrácia mohla osloviť takzvaných osamotených útočníkov a ďalších radikálov.

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila výhražnú ilustráciu, v ktorej vyzýva na útoky na štadióny, kde sa dnes a v stredu odohrajú futbalové zápasy štvrťfinále Ligy majstrov. Informovala o tom španielska agentúra Europa Press.

Hrozba sa týka štadiónov v Paríži, Londýne a Madride, ktoré očakávajú desaťtisíce fanúšikov. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin ohlásil výrazné posilnenie bezpečnostných opatrení pred stredajším zápasom v Paríži. Britská polícia zase ubezpečila verejnosť, že má pripravený "robustný" policajný plán.

Médiá spriaznené s organizáciou Islamský štát začali šíriť grafiku, na ktorej je zobrazený zakuklený muž so samopalom v ruke a napísané názvy štadiónov, kde sa hrajú futbalové zápasy štvrťfinále Ligy majstrov. "Všetkých ich zabite," vyzýva nápis na ilustráciu potretej červenou farbou.

image

Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi

Zápasy štvrťfinále Ligy majstrov sa odohrajú dnes a v stredu na dvoch štadiónoch v Madride a tiež v Londýne a Paríži. Španielske úrady neoznámili, že by mali nejaké konkrétne poznatky o možných útokoch. Podľa odborníkov by však ilustrácia mohla osloviť takzvaných osamotených útočníkov a ďalších radikálov.

Ilustráciu považujú francúzske úrady za "jasne vymedzenú vyhrážku", ktorá ale nie je zameraná len proti Francúzsku, píše agentúra AFP. Francúzsky minister vnútra preto dnes rokoval s parížskym policajným prefektom, ktorý nechal výrazne posilniť bezpečnostné opatrenia. Minister Francúza vyzval, aby nepodľahli snahe teroristickej organizácie šíriť strach a paniku.

Britská polícia uviedla, že na opatreniach úzko spolupracuje s tímom Arsenalu.

V Španielsku v súčasnosti panuje druhý najvyšší stupeň protiteroristickej bdelosti. Zápasy v Madride bude podľa informácií stanice TVE chrániť rozsiahly aparát zložený zo zhruba 3000 policajtov, strážnikov a súkromných strážnikov.

Úrady sa rozhodli bezpečnostné opatrenia posilniť aj v súvislosti s marcovým útokom pri Moskve, ku ktorému sa Islamský štát prihlásil. Pri streľbe v komplexe Crocus City Hall zahynulo vyše 140 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 09:44