Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching

10.04.2024, 16:33
Autor:
ČTKČTK

Napätie vo vzťahoch sa výrazne zvýšilo po tom, ako Ma Jing-ťioua vystriedala v prezidentskej funkcii prezidentka Cchaj Jing-wen z Demokratickej pokrokovej strany.

Bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou sa dnes v Pekingu stretol s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom. Ten na stretnutí vyhlásil, že žiadne cudzie zásahy nemôžu zabrániť zjednoteniu ostrova s pevninskou Čínou. Informovala o tom agentúra AFP.

Ma Jing-ťiou vládol Taiwanu od roku 2008 do roku 2016 a so svojou Národnou stranou (Kuomintangom) presadzoval politiku spolupráce s Pekingom. Vlani sa stal prvým taiwanským exprezidentom od roku 1949, ktorý do pevninskej Číny prišiel. Žiadny úradujúci taiwanský prezident v pevninskej Číne od roku 1949, keď sa ostrov oddelil od Číny, nebol.

Podobne ako vlani aj tento rok Ma uviedol, že cieľom jeho cesty je znížiť napätie medzi Taiwanom a Pekingom, ktorý považuje demokraticky fungujúci ostrov za jednu zo svojich provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti.

image

Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu

Napätie vo vzťahoch sa výrazne zvýšilo po tom, ako Ma Jing-ťioua vystriedala v prezidentskej funkcii prezidentka Cchaj Jing-wen z Demokratickej pokrokovej strany, ktorá je tradične vnímaná ako sila odmietajúca zbližovanie s pevninskou Čínou. Peking s taiwanskou prezidentkou odmieta rokovať, pretože ju považuje za separatistku.

"Na oboch stranách Taiwanského prielivu žijú Číňania. Rozdiely medzi našimi (politickými) systémami nemôžu zmeniť fakt, že patríme do rovnakej krajiny a rovnakého národa," podotkol Si Ťin-pching, ktorý svojho hosťa prijal vo Veľkej sále ľudu, kde najvyšší čínski predstavitelia zvyčajne rokujú so zahraničnými lídrami.

"Vonkajšie zasahovanie nemôže zabrániť historickému smerovaniu k zjednoteniu krajiny," dodal.

Za vonkajšie zasahovanie Peking pravidelne označuje podporu, ktorej sa Taiwan dostáva od západných krajín, ako sú USA, ktorých predaj zbraní ostrovu Čínu zvlášť rozhorčuje.

01 - Modified: 2024-04-30 09:28:33 - Feat.: - Title: Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení 02 - Modified: 2024-04-30 07:26:27 - Feat.: - Title: Filipíny obviňujú Čínu z útoku na lode v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 04 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 05 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 13:14