Péter Magyar. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu

11.04.2024, 11:24
11.04.2024, 12:59
Autor:
TASRTASR

Péter Magyar avizoval, že prvým krokom novej vlády po prevzatí moci by bolo zverejnenie zoznamu spolupracovníkov tajných služieb.

Maďarský právnik a niekdajší bruselský diplomat administratívy premiéra Viktora Orbána Péter Magyar, ktorý zmobilizoval v uplynulých týždňoch dva masové protesty proti Orbánovmu režimu, zakladá politickú stranu TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana rešpektu a slobody. Vyplýva to zo statusu Magyara, zverejneného vo štvrtok na Facebooku.

Šéfovi úradu vlády Gergelyovi Gulyásovi pri tejto príležitosti Magyar adresoval výzvu, aby Orbánova vláda nerobila prekážky vo štvrtkovom zaregistrovaní tejto strany. "Neklesnite na úroveň Ruska!" napísal v statuse.

image

Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar nemá záujem o "odpadlíkov" Fideszu ani opozičných politikov

Magyar ďalej podčiarkol, že nie je pravda, že by bol zástancom pokračovania vojny na Ukrajine. "Nepodporujem dodávky zbraní Ukrajine cez Maďarsko," zdôraznil a dodal, že má obavy o Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, preto podporuje všetky diplomatické snahy, ktoré pomáhajú chrániť ich životy a znovu získať späť ich menšinové práva.

Podľa neho však treba opakovane konštatovať, že agresorom je Rusko, je to útočiaca strana. Putin začal vojnu a on ju môže aj ukončiť," vyhlásil Magyar.

V reakcii na slovné útoky nového šéfa komunikačného odboru vládnej strany Fidesz Tamása Menczera pre portál 444.hu Magyar okrem iného odmietol, že by bol ľavičiarom a avizoval, že prvým krokom novej vlády po prevzatí moci by bolo zverejnenie zoznamu spolupracovníkov tajných služieb.

"Pre Viktora Orbána a (maďarského expremiéra) Ferenca Gyurcsánya mám ‘dobrú‘ správu. Jedným z prvých rozhodnutí nového kabinetu bude otvorenie zoznamu agentov, čomu títo dvaja - nie náhodou - už desaťročia bránia," napísal na Facebooku Magyar s poznámkou, že na rozdiel od lídrov Fideszu jeho predkovia neboli komunistickí agenti a funkcionári.

image

Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc

Na protivládny protest minulú sobotu v Budapešti pod heslom "Národný pochod a demonštrácia za nové Maďarsko" prišlo podľa odhadu polície 250-tisíc ľudí, podľa organizátorov ich mohlo byť aj 400-tisíc.

"Fidesz zradil vlastných voličov. Táto moc nie je kresťanská, ani konzervatívna, ale ani buržoázna. To, čo vidíme, je posledný zúfalý pokus vládnucej triedy v bezvýchodiskovej situácii udržať si ukradnuté bohatstvo a moc," povedal Orbánov kritik v prejave pred budovou parlamentu.

Magyar vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch na protest proti praktikám Orbánovej vlády. Pre verejnosť sa stal známym po vypuknutí aféry okolo amnestie v pedofilnej kauze, pre ktorú vo februári odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková.

01 - Modified: 2024-04-29 15:50:42 - Feat.: - Title: Maďarská šiestačka bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:27:07 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 04 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 05 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 04:29