Farmári pracujúci na ryžovom poli. FOTO: FlickrFOTO: Flickr
StoryEditor

V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže

Nedostatok tradičnej obilniny zapríčinilo predĺžené obdobie sucha.

Vonku bola ešte tma, keď sa 52-ročná Sutinah z Idonézie minulý mesiac skoro ráno vybrala na miestnu policajnú stanicu. Dúfala, že sa vyhne radom a využije vládny program, ktorý ponúka cenovo dostupnú ryžu.

Suché počasie spôsobené javom El Niňo viedlo k nedostatku ryže a jej ceny sa vyšplhali na rekordnú úroveň. Suthinnu z mesta Pasuruan na východnej Jáve však šokovalo, keď videla stovky podobne zmýšľajúcich obyvateľov, ktorí už trpezlivo čakali.

„Keď sme sem prišli, bolo už obsadené, stále sme museli stáť v rade. Nemali sme inú možnosť. Cena ryže na trhu je veľmi vysoká,“ povedala Sutinah.

Matka dvoch detí čakala dve hodiny, aby si mohla kúpiť dve 5-kilogramové vrecia ryže za 102-tisíc indonézskych rupií (približne šesť eur). V porovnaní s cenami v supermarketoch a na trhu je to úspora približne 50-tisíc rupií (skoro tri eurá).

„Ročná spotreba ryže na obyvateľa je v tejto krajine juhovýchodnej Ázie približne 95 kíl. To je oveľa viac ako priemerná ročná spotreba iných sacharidov, ako sú kukurica, sladké zemiaky, zemiaky a maniok,“ uviedol Rajendra Aryal, zástupca Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo v Indonézii a Východnom Timore.

„Minulý rok bol v dôsledku počasia El Niňo pomerne horúci. Predĺžené obdobie sucha v niektorých častiach Indonézie spôsobilo pokles produkcie ryže približne o 18 percent,“ dodal Aryal. Rozsiahle súostrovie má budúci mesiac opäť vstúpiť do obdobia sucha.

Symbol kultúry

V Indonézii často hovoria, že ak ste nejedli ryžu, nejedli ste nič. Táto základná obilnina nie je len zdrojom obživy pre väčšinu domácností, ale aj súčasťou kultúrnej identity krajiny.

„Ryža je jednou z najdôležitejších poľnohospodárskych komodít v Indonézii… je symbolom kultúry a tradície,“ povedala pre Context Ika Krishnayanti, referentka pre medzinárodné vzťahy v skupine indonézskych roľníkov Indonesian Peasants‘ Alliance.

V Lamongane na východnej Jáve, jednom z indonézskych regiónov, 70-ročná farmárka uviedla, že extrémne počasie sťažilo jej život. Dlhšie suchá ju prinútili pestovať viac plodín, ktoré sú odolné voči suchému počasiu, ako je kukurica alebo sezam, aj keď sú často drahšie.

"Pestujem zelenú fazuľu, aby som si udržala príjem... väčšina poľnohospodárov necháva svoju pôdu prázdnu, pretože je príliš horúce počasie," povedala.

Predpoklady sa naplnili

Indonézska vláda predpokladala zhoršenie úrody ryže, avšak už v prvom mesiaci nového roka bolo jasné, že škody budú väčšie ako sa očakávalo, upozornila agentúra Reuters začiatkom februára.

„V januári zvyčajne prší denne. Tento rok je to inak,“ povedal 58-ročný Wardiyono telefonicky z jávskeho regiónu. Wardiyono povedal, že niektoré dni bolo veľmi sucho, a zrážky boli zriedkavé a krátke.

„El Niňo mal na Indonéziu pomerne značný vplyv, čo viedlo k zníženiu zrážok. V dôsledku toho bude dovoz do Indonézie v roku 2024 pravdepodobne nadpriemerný," uviedol analytik Peter Clubb pre Reuters.

Michael Taylor

Článok portálu Context autorsky doplnila Viktória Novotňaková. Text vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

Farmári pracujúci na ryžovom poli. FOTO: Flickr

FOTO: Flickr
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-29 07:43:54 - Feat.: - Title: Zdravotná klaunka: V prestrojení sa cítim slobodná, vraciam sa do detstva a môžem byť kýmkoľvek 02 - Modified: 2024-04-27 20:55:55 - Feat.: - Title: Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie, škody však zrejme nespôsobilo 03 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 05 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:45