Americký prezident Joe Biden (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida si pripíjajú počas štátnej večere v Bielom dome vo Washingtone. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Peking obvinil USA a Japonsko z očierňovania Číny

11.04.2024, 15:59
Autor:
TASRTASR

Americký prezident trvá na tom, že modernizačné plány ozbrojených síl vo východnej Ázii sú čisto obranného charakteru.

Čína vo štvrtok vyjadrila nespokojnosť s niektorými výstupmi zo stredajšieho stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena s japonským premiérom Fumiom Kišidom vo Washingtone. USA a Japonsko tam údajne "očierňovali a napádali" Čínu. Informuje o tom agentúra AFP.

"Ignorujúc závažné obavy Číny, USA a Japonsko očierňovali a napádali Čínu v otázkach Taiwanu a námorných záležitostí, hrubo zasahovali do vnútorných záležitostí Číny a vážne porušili základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Obaja lídri predstavili plány na reštrukturalizáciu vojenského velenia USA v Japonsku, čo je najväčšia zmena od 60. rokov minulého storočia. Cieľom tohto kroku je zvýšiť akcieschopnosť amerických a japonských síl v prípade krízy v regióne, napríklad pri čínskej invázii na Taiwan.

image

Biden hostí japonského premiéra, čaká sa posilnenie vojenskej spolupráce. Vplyv Pekingu rastie

Americký prezident trvá na tom, že modernizačné plány ozbrojených síl vo východnej Ázii sú "čisto obranného charakteru". Na otázku týkajúcu sa Kišidovej návštevy a zlepšenia vzťahov Mao reagovala, Čína je s tým "veľmi nespokojná a dôrazne proti tomu protestuje a podala oficiálne podnety príslušným stranám".

"Americko-japonské vzťahy by nemali zasahovať do záujmov iných krajín ani ich poškodzovať a narúšať mier a stabilitu v regióne," dodala čínska hovorkyňa.

Kišida vo Washingtone vyzdvihol spojenectvo medzi Japonskom a USA ako kľúčové pre udržanie mieru a demokracie v regióne. Zároveň vyzval na "mier a stabilitu" v Taiwanskom prielive.

"Otázka Taiwanu je výlučne vnútornou záležitosťou Číny," uviedla Mao a dodala, že Čína nedovolí, aby do nej zasahovala akákoľvek vonkajšia sila.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:23