Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Irán sa podľa diplomatov vo svojej odvete mieni vyhnúť rozsiahlej eskalácii

11.04.2024, 23:06
Autor:
ČTKČTK

Washington medzitým Teheránu zopakoval, že na zrejme izraelskom údere na jeho konzulát v Damasku z 1. apríla sa nepodieľal.

Irán dal dnes cez diplomatické zdroje Spojeným štátom najavo, že svoju avizovanú odvetu voči Izraelu povedie tak, aby sa vyhol rozsiahlej eskalácii, a nebude konať unáhlene. Agentúre Reuters to oznámili nemenované iránske zdroje.

Washington medzitým Teheránu zopakoval, že na zrejme izraelskom údere na jeho konzulát v Damasku z 1. apríla sa nepodieľal. O zmiernení situácie šéf americkej diplomacie Antony Blinken rokoval so svojimi náprotivkami v Turecku, Číne a Saudskej Arábii.

Trinásť mŕtvych

Pri údere na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damasku 1. apríla zahynulo trinásť ľudí, vrátane viacerých predstaviteľov iránskych revolučných gárd.

Najvyšší iránsky duchovný ajatolláh Alí Chameneí v stredu pohrozil, že Izrael potrestá. Izrael sa k útoku v Damasku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

image

Nemecko a Rusko vyzývajú na zníženie napätia. Irán hrozí útokom na Izrael

Či avizovaná odveta príde, a v akej podobe, nie je jasné. Izraelská armáda dnes uviedla, že je v stave "vysokej pripravenosti" a že inštrukcie platné pre civilistov sa nemenia, píše server The Times of Israel.

"Izrael je cieľom útokov (spojencov Iránu) z Jemenu, Iraku a Sýrie takmer každý týždeň... máme niekoľko vrstiev protivzdušnej obrany, ktorá však nikdy nebude úplne nepriepustná. Civilisti by mali zostať ostražití a riadiť sa platnými pravidlami," povedal dnes novinárom armádny hovorca Daniel Hagari.

Za Irán dnes so Spojenými štátmi nepriamo komunikoval minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján, a to pri návšteve Ománu, ktorý podľa zdrojov Reuters v minulosti často figuroval ako sprostredkovateľ medzi Washingtonom a Teheránom.

Vyhrotenie situácie

Nemenovaný zdroj blízky americkej spravodajskej komunite uviedol, že s dotyčnou komunikáciou oboznámený nie je, Irán však podľa neho "veľmi jasne" povedal, že jeho reakcia bude "kontrolovaná" a vyhne sa ďalšiemu vyhroteniu situácie. Irán podľa neho použije svojich spojencov v regióne "na viaceré útoky na Izrael".

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová dnes odmietla komunikáciu medzi Iránom a USA komentovať nad rámec vyhlásenia, že USA sa nezapojili do útoku v Damasku, a hovorca Pentagonu Pat Ryder dnes novinárom povedal, že "nemá krištáľovú guľu", aby očakávanú iránsku reakciu komentoval, a že o spravodajských informáciách nemôže hovoriť. Spojené štáty sú najväčším zahraničným partnerom Izraela, ktorého zapojeniu do bojov sa Irán podľa zdrojov chce vyhnúť.

Jeden z nemenovaných zdrojov Reuters uviedol, že Teherán by bol ochotný ustúpiť a situáciu zmierniť za splnenia istých podmienok, vrátane začatia trvalého prímeria v Pásme Gazy. Tam Izrael od vlaňajšieho októbra vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré v južnom Izraeli vykonalo krvavé teroristické útoky. Rokovania o prímerí medzi Izraelom a Hamásom už mesiace viaznu a obe strany sa navzájom obviňujú z nedostatku flexibility a hovoria o prehnaných požiadavkách druhej strany.

"Prímerie v Gaze by Iránu poskytlo cestu von, keďže by potom mohol argumentovať, že vojenská hrozba voči Izraelu bola tým chýbajúcim dielikom, ktorý prímerie prinesie," povedal Reuters Ali Vaez z neziskovej organizácie International Crisis Group so sídlom v Belgicku, ktorá skúma medzinárodné konflikty.

01 - Modified: 2024-04-11 17:00:22 - Feat.: 1 - Title: Nemecko a Rusko vyzývajú na zníženie napätia. Irán hrozí útokom na Izrael 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: 0 - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-11 14:27:01 - Feat.: 1 - Title: Izrael sa pripravuje na konflikt aj v iných oblastiach ako v Pásme Gazy, vyhlásil Netanjahu
01 - Modified: 2024-05-01 18:35:00 - Feat.: - Title: Duchovný vodca Iránu Chameneí sa vyslovil za "vrátenie Palestíny Palestínčanom" 02 - Modified: 2024-05-01 05:20:00 - Feat.: - Title: Úrady v Iráne si predvolali tvorcov filmu, ktorý sa má premietať v Cannes 03 - Modified: 2024-04-30 09:55:14 - Feat.: - Title: Mladú Iránku, ktorá zmizla pri protestoch v roku 2022, zabila polícia 04 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 05:50