Ľudia držia dúhovú vlajku, keď sa zúčastňujú 45. Berlin Pride Parade na Christopher Street Day (CSD) v Berlíne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemecko uľahčí úradnú zmenu pohlavia, nebudú potrebné lekárske posudky

12.04.2024, 15:52
Autor:
ČTKČTK

Nový právny predpis nahrádza zákon o transsexualite zo začiatku 80. rokov.

Nemecký parlament dnes schválil návrh zákona, ktorý umožní transrodovým ľuďom či nebinárnym osobám zmeniť úradný zápis o pohlaví bez psychologických posudkov a zdĺhavých súdnych konaní. Na zmenu rodovej identity teraz bude stačiť jednoduché vyhlásenie na matričnom úrade, rovnakým spôsobom pôjde zmeniť aj krstné meno.

Poslankyňa liberálnych slobodných demokratov (FDP) Katrin Hellingová-Plahrová v prejave pred hlasovaním odmietla výhrady kritikov. Najmä Alternatíva pre Nemecko (AfD), ale aj zástupcovia konzervatívnej únie CDU/CSU tvrdia, že zákon môže mať negatívny vplyv na mládež. Kritici tiež hovoria, že liberalizáciu budú môcť zneužiť kriminálnici na získanie novej identity.

"Pre mňa a ani pre vás sa týmto zákonom nič nemení, ak nebudete chcieť. Niektorým ľuďom ale môžeme pomôcť, tak to prosím urobme," povedala Hellingová-plahrová.

image

Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson

"Pre trans, intersex a nebinárne osoby je stále potrebné urobiť mnohé. Týmto zákonom však robíme prvý veľký krok k sebaurčeniu spoločnosti," tvrdila Nyke Slawiková zo strany Zelení. Táto poslankyňa bola jednou z prvých, kto sa v Spolkovom sneme otvorene prihlásil k svojej transrodovej identite.

Dnes schválený návrh zákona označila Slawiková za jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla stať poslankyňou. "Ako mladá som si takýto zákon veľmi želala," dodala.

Nový právny predpis nahrádza zákon o transsexualite zo začiatku 80. rokov. Zásadnou zmenou oproti doterajšiemu postupu je to, že pre úpravu úradného zápisu o pohlaví už nebudú potrebné dva psychologické posudky, čo kritici označovali ako ponižujúce.

image

Ministerstvo zdravotníctva ruší štandardný postup pre starostlivosť o transrodových ľudí, psychiatri to kritizujú

Novo postačí o prepis len požiadať. Úradná zmena počíta s trojmesačnou lehotou. Vyhlásením bude možné zmeniť aj krstné meno, ak si to bude osoba meniaca rodovú identitu želať.

Sami podať vyhlásenia budú môcť aj maloletí od 14 rokov veku so súhlasom zákonného nástupcu. Tento súhlas môže nahradiť rozhodnutie rodinného súdu. Za mladšie osoby musia urobiť vyhlásenie zákonní zástupcovia. Upraviť bude možné aj rodné listy, kedy označenie matka a otec môže žiadateľ nahradiť termínom rodič.

01 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 02 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 03 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 15:28