Americký prezident Joe Biden. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie

13.04.2024, 20:33
Autor:
ČTKČTK

Úrad amerického prezidenta zároveň odsúdil postup iránskych revolučných gárd, ktoré sa prihlásili na zadržanie obchodnej lode napojenej na Izrael v Ománskom zálive.

Americký prezident Joe Biden sa z návštevy prímorskej rezidencie vracia do Washingtonu skôr, ako pôvodne plánoval, aby s poradcami prebral vývoj na Blízkom východe. Informoval o tom v sobotu Biely dom po tom, ako zosilnelo napätie medzi Izraelom a Iránom pre útok na iránsky konzulát v Damasku.

Odsúdil postup iránskych revolučných gárd

Bidenov úrad zároveň odsúdil postup iránskych revolučných gárd, ktoré sa prihlásili na zadržanie obchodnej lode napojenej na Izrael v Ománskom zálive.

Do Bieleho domu sa prezident podľa oficiálneho vyhlásenia vráti počas sobotňajšieho popoludnia (večer nášho času). Skrátil tak návštevu svojho sídla v meste Rehoboth Beach na pobreží Atlantického oceánu, kde často trávi víkendy.

image

O život prišli dvaja generáli. Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná, tvrdí Biely dom

Komuniké bez ďalších podrobností uvádza, že ho čaká diskusia „s tímom pre národnú bezpečnosť o udalostiach na Blízkom východe“.

Krok pravdepodobne súvisí s obavami z iránskeho útoku na Izrael, ktorému Teherán pripisuje nedávne bombardovanie konzulátu v Damasku. Pri útoku zomreli viacerí predstavitelia iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Izrael pripravuje odvetu

Izrael sa teraz pripravuje na odvetný útok, ktorý by mohol konflikt medzi dlhodobo znepriatelenými krajinami ďalej eskalovať. Biden v piatok uviedol, že reakciu očakáva „skôr ako neskôr“. Denník The Wall Street Journal napísal, že Izraelčania sa pripravovali na iránsky úder počas víkendu.

Washington v tomto smere sľubuje Izraelu podporu a podľa denníka Američania premiestnili svoje lode v regióne tak, aby mohli chrániť izraelské aj americké jednotky.

image

Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael, ale "nebude úspešný"

Americký minister obrany Lloyd Austin v sobotu hovoril so svojím izraelským náprotivkom Joavom Galantom. Podľa Pentagónu opätovne ubezpečoval o americkej podpore v prípade útoku Teheránu alebo jeho spojencov.

Iránske revolučné gardy medzitým vo vodách pri Spojených arabských emirátoch blízko Hormuzského prielivu zadržali obchodnú loď MSC Aries patriacu spoločnosti, ktorú čiastočne vlastní izraelský miliardár Ejal Ofer. Útočníci sa na loď spustili z vrtuľníka, podľa MSC bolo na palube 25 členov posádky.

„Silno odsudzujeme iránske zadržanie MSC Aries v medzinárodných vodách,“ reagovala hovorkyňa Bieleho domu Adrienne Watsonová. „Vyzývame Irán, aby plavidlo a jeho medzinárodnú posádku ihneď prepustil,“ pokračuje vyhlásenie publikované na sociálnej sieti X.

01 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 02 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 03 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 04 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 05 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 16:52