Pozostatky raketového zosilňovača, ktorý podľa izraelských úradov kriticky zranil 7-ročné dievča po tom, čo Irán vypustil drony a rakety na Izrael. FOTO: Reuters
StoryEditor

Iránsky útok na Izrael narušil letové poriadky arabských aj západných aerolínií

14.04.2024, 13:12
Autor:
ČTKČTK

Letecké spoločnosti Emirates Airlines a Flydubai zrušili niektoré svoje lety. Aerolinky Etihad Airways so sídlom v Abú Zabí urobili to isté v prípade spojov do Tel Avivu a Ammánu.

Po tom, čo Irán v noci na dnes vyslal proti Izraelu desiatky dronov a rakiet, veľké aerolinky zrušili na Blízkom východe niektoré lety a iné presmerovali.

Urobili tak aj niektoré západné letecké spoločnosti, hoci Izrael ráno zrušil uzavretie svojej vzdušnej prevádzky a medzinárodné letisko v Tel Avive obnovilo prevádzku. Izraelské úrady varovali, že letové poriadky z Tel Avivu budú ovplyvnené a cestujúci by si mali skontrolovať časy letov pred cestou na medzinárodné letisko Ben Guriona, uviedla agentúra Reuters.

Zrušené lety

Letecké spoločnosti Emirates Airlines a Flydubai zrušili niektoré svoje lety. Aerolinky Etihad Airways so sídlom v Abú Zabí urobili to isté v prípade spojov do Tel Avivu a Ammánu. Iránsky útok podnietil podobné oznámenia Libanonu, Egypta a Kuvajtu po tom, ako viaceré arabské krajiny oznámili dočasné uzavretie svojich vzdušných priestorov. Jordánsko, Irak a Libanon ich medzitým znovu otvorili.

image

Izraelu by najviac pomohlo schválenie amerického balíka pomoci, uviedol Schumer

Teheránske Medzinárodné letisko Imáma Chomejného aj iné vnútroštátne letiská vo viacerých ďalších iránskych mestách zrušili lety až do pondelkového rána.

Rakúske aerolinky Austrian Airlines aj nemecká Lufthansa uviedli, že v dôsledku eskalácie napätia medzi Iránom a Izraelom s okamžitou platnosťou pozastavili všetky svoje lety do Tel Avivu, Írska, Bejrútu a Ammánu najmenej do 15. apríla. Austrian Airlines už skôr oznámili, že pozastavujú lety do Teheránu až do 18. apríla.

Stabilizácia letov

Izraelský dopravca El Al uviedol, že obnovil prevádzku a "pracuje na čo najrýchlejšej stabilizácii letového poriadku". Letecká spoločnosť zrušila 15 letov do Európy, Dubaja a Moskvy plánovaných na dnes, zatiaľ čo lety, ktoré odštartovali z Bangkoku a Phuketu, sa museli vrátiť.

image

Rezort zahraničia situáciu v regióne po útoku Iránu na Izrael intenzívne sleduje, je v kontakte s úradmi

Podľa izraelského letiskového úradu bola odložená väčšina spojov zahraničných dopravcov, vrátane dnešných letov do Dillí, Madridu a do Marseille. Lety spoločnosti El Al do Londýna, Frankfurtu, Berlína, Bukurešti, Atén, Paríža a Ríma a let spoločnosti Ethiopian Airline do Addis Abeby mohli odštartovať. Narušené boli tiež lety do Izraela. Letisko Václava Havla v Prahe zatiaľ žiadne zrušené lety neeviduje.

Spoločnosť United Airlines zrušila plánovaný sobotňajší let z Newarku do Tel Avivu pre obmedzenia v izraelskom vzdušnom priestore, uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení. United je jedinou veľkou americkou leteckou spoločnosťou, ktorá obnovila lety do Izraela od teroristického útoku hnutia Hamas na Izrael v októbri minulého roka.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:59