Žena prechádza okolo nástennej maľby zobrazujúcej amerického prezidenta Joea Bidena ako superhrdinu brániaceho Izrael na ulici v izraelskom Tel Avive. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

USA odmietli tvrdenia, že vopred vedeli o útoku Iránu na Izrael

15.04.2024, 07:17
Autor:
TASRTASR

Teherán podľa vysokopostaveného predstaviteľa USA poslal Spojeným štátom odkaz po začatí útokov s tým, že budú vysoko deštruktívne.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v nedeľu kategoricky odmietla tvrdenia tureckých, jordánskych a irackých predstaviteľov, podľa ktorých Irán 72 hodín pred masívnym dronovým a raketovým útokom na Izrael varoval Spojené štáty, čo umožnilo vyhnúť sa veľkému počtu obetí. Informuje o tom stanica Sky News.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vystupovalo v úlohe sprostredkovateľa medzi Teheránom a Washingtonom pred útokom na Izrael. Nemenovaný diplomatický zdroj dodal, že udalosti z noci na nedeľu "neboli prekvapením".

Vysokopostavený predstaviteľ USA však podľa Sky News uviedol, že Washington mal kontakt s Iránom prostredníctvom Švajčiarska, avšak oznámenie 72 hodín pred rozsiahlym útokom Iránu na Izrael nedostal.

image

Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie

"Toto absolútne nie je pravda," uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. "Nedali žiadne oznámenie, ani žiadne náznaky, že... ‘toto budú ciele, tak ich evakuujte‘," dodal.

Teherán podľa neho poslal Spojeným štátom odkaz po začatí útokov s tým, že budú "vysoko deštruktívne", uvádza Sky News.

"Dostali sme správu od Iráncov, keď už to prebiehalo, cez Švajčiarov," uviedol predstaviteľ USA s tým, že útok v tom čase "stále prebiehal".

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich.

Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 02 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 03 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 04 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 05 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 06:31