Republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson. FOTO: Reuters
StoryEditor

Líder snemovne USA chce hlasovať o pomoci Izraelu, plány o Ukrajine nevyjasnil

15.04.2024, 12:00
Autor:
ČTKČTK

Kongres ani po šiestich mesiacoch žiadnu z častí návrhu neschválil, pričom Mike Johnson sa už dvakrát pokúsil podporu Izraela presadiť samostatne.

Republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson avizoval na tento týždeň nové hlasovanie o podpore pre Izrael vo svetle víkendového iránskeho útoku.

Neuviedol však, či chce súčasne uvoľniť dodatočné prostriedky na pomoc Ukrajine, ako to pred vyše dvoma mesiacmi urobil americký Senát. Demokrati na čele s prezidentom Joom Bidenom ďalej trvajú na schválení celého balíka.

Výdavkový súbor s viac ako desiatimi miliardami dolárov určených na pomoc Izraelu, približne 61 miliardami pre Ukrajinu a ďalšími položkami navrhol Biden už v októbri v nadväznosti na teroristický útok hnutia Hamas na južný Izrael, zároveň chcel predísť vyčerpaniu dostupných peňazí na vyzbrojovanie Kyjeva.

image

Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna

Kongres ani po šiestich mesiacoch žiadnu z častí návrhu neschválil, pričom Johnson sa už dvakrát pokúsil podporu Izraela presadiť samostatne.

"Tento týždeň to skúsime znovu a na detailoch toho balíka sa pracuje," povedal v nedeľnom televíznom rozhovore Johnson. "V tejto chvíli zvažujeme možnosti a všetky tieto výdavkové otázky," dodal.

Johnson vo vysielaní Fox News opakovane hovoril o balíku, nebolo však jasné, či chce hlasovať tiež o peniazoch pre Ukrajinu, ktorá vzdušným útokom, aký cez víkend zažil Izrael, čelí neustále. 

Ako napísal denník The New York Times, líder tesnej republikánskej väčšiny "hľadá spôsob, ako zostaviť balík zahraničnej pomoci, ktorý by mohol získať kritickú masu podpory pri silnom odpore republikánov k posielaniu pomoci Kyjevu a pri rastúcej opozícii medzi demokratmi voči neobmedzenej vojenskej pomoci Izraelu".

image

Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii

Bidenom navrhnutú verziu v objeme 95 miliárd dolárov, ktorá zahŕňa aj peniaze na humanitárnu pomoc či podporu Taiwanu, schválil Senát 13. februára, keď ho podporili takmer všetci demokrati a skoro polovica republikánskych senátorov. Americký prezident podľa Bieleho domu v nedeľu opäť vyzval snemovňu, aby návrh bezodkladne podporila tiež.

Americká podpora Ukrajiny medzitým zostáva zablokovaná štvrtým mesiacom, zatiaľ čo ruská vojna proti susednej krajine vstúpila do tretieho roka. Johnson sa ako radový poslanec staval proti podpore napadnutej krajiny, v posledných týždňoch však opakovane naznačuje, že jej chce dodatočné prostriedky zabezpečiť.

01 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 02 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:33