?igranti čakajú pred radnicou v Paríži. Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní

18.04.2024, 08:13
Autor:
TASRTASR

Ako na svojom webe informoval denník Le Parisien, v opustenej budove vo Vitry-sur-Seine, v ktorej kedysi sídlila kancelária autobusovej spoločnosti, žilo asi 450 ľudí.

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu v stredu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Ako na svojom webe informoval denník Le Parisien, v opustenej budove vo Vitry-sur-Seine, v ktorej kedysi sídlila kancelária autobusovej spoločnosti, žilo asi 450 ľudí.

Takmer nikto z nich nepochádza z Francúzska: niektorí sú nelegálni prisťahovalci, iní majú vo Francúzsku štatút utečenca alebo iné povolenie na pobyt. Mnohí sú zamestnaní, ale nedokázali si nájsť byt na prenájom alebo už niekoľko rokov čakajú na sociálny byt.

image

Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej

Obyvateľov squatu previezli autobusmi do mesta Orléans v strednom Francúzsku alebo do Bordeaux na juhozápade krajiny. Úrady neuviedli, aká sociálna pomoc sa im bude v týchto mestách poskytovať.

Zdravotník Paul Alauzi, ktorý pracuje pre organizáciu Lekári bez hraníc a niekoľko rokov pomáhal aj obyvateľom squatu Vitry-sur-Seine, označil jeho vysťahovanie za "sociálnu očistu pred olympiádou".

Pre denník The Guardian Alauzi povedal, že počet ľudí žijúcich v squate sa za posledný rok zdvojnásobil, keďže úrady začali pred olympiádou vysťahúvať nelegálnych squatterov aj z iných opustených domov. Minulý rok polícia rozohnala squat v bývalej betonárni v oblasti Ile-Saint-Denis, kde bola medzičasom postavená olympijská dedina.

01 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 02 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 03 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 04 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:51