Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine

18.04.2024, 09:55
Autor:
ČTKČTK

Sú podozriví aj zo špionáže a jeden z nich tiež zo členstva v teroristickej organizácii.

Nemecká polícia v stredu v Bavorsku zatkla dvoch nemeckých Rusov, ktorí podľa vyšetrovateľov chystali sabotážne akcie s cieľom narušiť nemeckú podporu Ukrajine.

Sú podozriví aj zo špionáže a jeden z nich tiež zo členstva v teroristickej organizácii.

O prípade dnes informovalo nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo a portál verejnoprávnej televízie ARD, podľa ktorého obom mužom hrozí trest odňatia slobody vo výške až desať rokov.

Hlavným podozrivým je 39-ročný Dieter S., ktorý má nemecké aj ruské štátne občianstvo. Najneskôr od októbra 2023 podľa vyšetrovateľov systematicky sledoval vojenské objekty, železničné trate a ďalšiu infraštruktúru a obstarával fotografie a videá s cieľom pripraviť bombové útoky na zásobovacie línie pre ukrajinskú armádu.

image

Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek

Chcel tak zabrániť tomu, aby z Nemecka do Ruskom napadnutej východoeurópskej krajiny smerovali zbrane a ďalší materiál. Jeho aktivity sa popri nemeckých zariadeniach týkali aj objektov americkej armády v spolkovej republike.

Dieter S. pritom podľa tlačovej správy najvyššieho prokurátora "vyhlásil, že je pripravený spáchať bombové a podpaľačské útoky, predovšetkým na infraštruktúru využívanú na vojenské účely a priemyselné objekty v Nemecku". O svojich plánoch i získaných informáciách hovoril so styčným dôstojníkom ruskej tajnej služby.

Do hľadáčika nemeckých úradov sa Dieter S. dostal už skôr, pretože v rokoch 2014 až 2016 bojoval na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky proti Ukrajine. Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo jeho účasť v bojoch teraz posudzuje ako členstvo v zahraničnej teroristickej organizácii.

Je to prvý takýto prípad a podľa ARD bude mať pravdepodobne diplomatické dôsledky, pretože sa tým z nemeckého pohľadu Donecká ľudová republika, ktorú Rusko najprv podporovalo a potom sa ju rozhodlo anektovať, stáva teroristickou organizáciou.

image

Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu

Od marca 2024 Dieterovi S. podľa vyšetrovateľov sa získavaním informácií pomáhal 37-ročný Alexander J., ktorého poznal už z čias svojho nasadenia na strane Doneckej ľudovej republiky. Pomoc Alexandra J. najvyššia prokuratúra hodnotí ako obzvlášť závažný prípad práce pre zahraničnú tajnú službu.

Rovnako vidí aj činnosť Dietera S., ktorý je navyše obvinený zo členstva v teroristickej organizácii a sprisahania za účelom bombového útoku a podpaľačstva

Polícia oboch mužov zatkla v stredu ráno v Bayreuthe a prehľadala ich domovy a kancelárie. Pre Dietera S. nariadil v stredu večer sudca väzbu, dnes dopoludnia by pred sudcom mal stať aj Alexander J.

01 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 02 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 03 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:47