Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese

18.04.2024, 14:51
Autor:
TASRTASR

Je to záležitosť života a smrti a v širšom význame ide o prežitie Ukrajiny v tomto boji proti oveľa silnejšiemu nepriateľovi, povedal Dmytro Kuleba.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil vo štvrtok na naliehavú potrebu schválenia ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v americkom Kongrese. Spravil tak počas stretnutia so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, informuje agentúra AFP.

Blinken rokoval s Kulebom počas stretnutia šéfov diplomacií skupiny G7, ktoré sa koná na talianskom ostrove Capri. Ministri tam majú vo štvrtok rokovať aj o pomoci pre Ukrajinu.

"V tejto chvíli je dôležité, aby všetci priatelia a podporovatelia Ukrajiny maximalizovali svoje snahy o to, poskytnúť... Ukrajine, čo potrebuje, aby pokračovala vo svojej efektívnej obrane proti agresii Ruska," uviedol Blinken.

image

"Neuveriteľný úspech." Slováci vyzbierali za dva dni vyše milión eur na muníciu pre Ukrajinu

Očakáva sa, že v sobotu bude Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu hlasovať o novej vojenskej pomoci, ktorá zahŕňa aj pomoc pre Ukrajinu v hodnote asi 60 miliárd.

"Prakticky všetky žiadané rozpočtové požiadavky pôjdu do obrannej výroby v Spojených štátoch," uviedol Blinken s tým, že tieto financie tak umožnia jeho krajine budovať si vlastnú silnú vojenskú priemyselnú základňu a pomôžu tiež vytvoriť v Spojených štátoch pracovné miesta.

Šéf americkej diplomacie zároveň upozornil na záujmy Spojených štátov súvisiacich s úspechom Ukrajiny. "Ak bude (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi dovolené, aby beztrestne pokračoval, vieme, že na Ukrajine sa nezastaví," povedal Blinken.

image

Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek

Kuleba počas stretnutia upozornil na potrebu schválenia novej pomoci, ktorá podľa jeho slov pomôže ochrániť Ukrajincov pred ruským raketovým vraždením. "Je to záležitosť života a smrti a v širšom význame ide o prežitie Ukrajiny v tomto boji proti oveľa silnejšiemu nepriateľovi," povedal Kuleba.

Pripomenul pritom stredajší útok Ruska na mesto Černihiv, pri ktorom zomrelo najmenej 18 ľudí. "Tragédiou je, že k takýmto útokom na Ukrajine prichádza takmer každý deň. Je to realita, v ktorej žijeme," uviedol ukrajinský minister.

Nemecko cez víkend oznámilo, že Ukrajine posiela ďalší protivzdušný raketový systém Patriot. Berlín tak spravil po tom, čo Kyjev dlho žiadal svojich západných spojencov o pomoc pri odrážaní ruských útokov.

01 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať 02 - Modified: 2024-05-01 08:53:36 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s izraelským prezidentom. Chce presadiť prímerie v Gaze 03 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 05 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 17:19