Predseda Európskej rady Charles Michel, cyperský prezident Nikos Christodulidis a bývalý taliansky premiér Enrico Letta. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní

18.04.2024, 18:08
Autor:
ČTKČTK

Česká republika a s ňou najmenej 14 ďalších štátov mali dnes výhrady voči časti návrhu záverov z rokovania, ktorá sa týkala väčšieho zjednotenia kapitálových trhov jednotlivých členských krajín.

V Bruseli sa dnes skončil mimoriadny summit Európskej únie, informovala hovorkyňa predsedu Európskej rady Ecaterina Casingeová.

Lídri na druhý deň vrcholného stretnutia venovali zhruba sedem hodín rokovania tomu, ako zabezpečiť konkurencieschopnosť a prosperitu Európskej únie vo svetle geopolitického napätia, rýchlych digitálnych inovácií a tvárou v tvár asertívnejším ekonomickým partnerom i oponentom.

Výhrady k daniam

Česká republika a s ňou najmenej 14 ďalších štátov mali dnes výhrady voči časti návrhu záverov z rokovania, ktorá sa týkala väčšieho zjednotenia kapitálových trhov jednotlivých členských krajín.

V tejto časti totiž bolo okrem iného spomenuté, že by sa Európska únia mala zaoberať harmonizáciou korporátnych daní, čo pre Česko znamená daň právnických osôb. To by podľa Česka, ale aj Írska mohlo viesť k oslabeniu menších štátov v únii, aj preto s tým nesúhlasili, uviedli zdroje ČTK.

Iným krajinám zase vadilo možné zjednotenie práva ohľadom vykonávania bankrotov v Európskej únii. Treťou najväčšou výhradou časti členských štátov bola možnosť, že by bol dohľad nad kapitálovými trhmi prenesený na úroveň Európskej únie. Žiadali preto, aby boli tieto formulácie v záveroch z rokovania ešte upravené.

Séria opatrení

V jadre dnešnej časti summitu bola správa, ktorú vypracoval bývalý taliansky premiér Enrico Letta. Na takmer 150 stranách predstavil sériu opatrení, pomocou ktorých podľa neho môžu európski lídri zabezpečiť európskemu bloku do budúcnosti väčšiu prosperitu a bezpečnosť.

Dosiahnuť to podľa Lettu môžu prostredníctvom väčšieho zjednotenia finančných trhov, digitálnej komunikačnej infraštruktúry aj fyzickej infraštruktúry, napríklad vysokorýchlostných železníc, a zabezpečením dostupnejších energií. Letta tiež navrhuje zlepšiť spoluprácu prihraničných regiónov, napríklad aby bolo pre občanov v nich žijúcich ľahšie nájsť prácu v susednej krajine.

Taliansky expremiér, ktorý sa na dnešnom rokovaní osobne zúčastnil, zdôraznil, že jeho návrhy nie sú "bibliou", ale len sériou opatrení, z ktorých si lídri Únie môžu vybrať.

Dnešné vrcholné rokovanie bolo posledným pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Letta vyzval aj nadchádzajúce unijné summity, aby pokračovali v práci na budúcej podobe jednotného trhu. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého krajina sa ujme predsedníctva Rady Európskej únie od júla, podľa zdrojov ČTK oboznámených s priebehom rokovaní uviedol, že Maďarsko bude v tejto agende pokračovať.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: 1 - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: 1 - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
01 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 02 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 04 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 05 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 05:55