Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pomoc USA ochráni západnú civilizáciu, vyhlásil izraelský premiér

20.04.2024, 21:59
20.04.2024, 23:50
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Podľa izraelského ministra zahraničia Jisraele Kaca prijatie zákona okrem iného vysiela jasný signál nepriateľom Izraela.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poďakoval Spojeným štátom za schválenie finančnej pomoci pre Izrael v Snemovni reprezentantov a vo svojom príspevku na sieti X uviedol, že tento krok ochráni západnú civilizáciu.

Podľa izraelského ministra zahraničia Jisraele Kaca prijatie zákona okrem iného vysiela jasný signál nepriateľom Izraela. Prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás naopak schválenú pomoc odsudzuje.

Ďakujem, priatelia, ďakujem, Amerika," napísal na twitter tiež Netanjahu. 

"Hlasovanie o balíku pomoci Izraelu, ktorý bol schválený s drvivou podporou oboch politických strán, dokazuje silné väzby a strategické partnerstvo medzi Izraelom a USA a vysiela silný signál našim nepriateľom," uviedol Kac na sieti X. 

Minister obrany Joav Galant poďakoval USA za "neochvejnú podporu" v čase, keď podľa neho jeho krajina čelí hrozbám "na siedmich rôznych frontoch".

Hovorca prezidenta palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás naopak podľa agentúry AFP uviedol, že miliardy pre Izrael, ktoré schválila americká Snemovňa reprezentantov, sú "agresiou voči palestínskemu ľudu".

Tieto peniaze sa podľa Abbása môžu "pretaviť do tisícov palestínskych strát na životoch v Pásme Gazy" a Západnom brehu. Dodal, že ide o "nebezpečnú eskaláciu".

Americká Snemovňa reprezentantov dnes prijala návrh zákona o vojenskej pomoci Izraelu väčšinou 366 ku 58 hlasom. Z celkových 26,4 miliardy dolárov na podporu židovského štátu pôjde však tiež 9,2 miliardy na humanitárnu pomoc v regióne. Zákon ešte musí schváliť Senát, ktorým by mal podľa očakávania prejsť bez ťažkostí, a podpísať prezident Joe Biden.

image

Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu

Izraelčania vedú od vlaňajšieho októbra vojnu v Pásme Gazy proti palestínskemu hnutiu Hamas s cieľom ho úplne zničiť v odvete za teroristický útok z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci v južnom Izraeli pozabíjali na 1200 ľudí a asi 250 uniesli na palestínske územie.

Vojna si odvtedy vyžiadala na palestínskej strane podľa úradov v Pásme Gazy ovládaných Hamásom viac ako 34-tisíc mŕtvych a ďalších 76 900 Palestínčanov utrpelo v bojoch zranenia. Medzi mŕtvymi sú bojovníci Hamasu, väčšina sú ale civilisti, z veľkej časti ženy a mladiství.

image

Palestínska samospráva po americkom vete v OSN prehodnotí vzťahy s USA, vyhlásil Abbás

Niektoré z obetí zomreli aj pre nedostatok potravín a liekov, z ktorého humanitárne organizácie, úrady OSN a mnoho krajín sveta obviňujú Izrael, ktorý podľa nich bráni väčšiemu prístupu dodávok pomoci. Izrael vinu popiera a tvrdí, že do Pásma Gazy cez jeho kontroly prechádza dosť konvojov s pomocou. Problém je podľa neho s distribúciou na mieste.

Po 7. októbri zosilnelo aj ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, kde na seba útočí izraelská armáda a šiitské hnutie Hizballáh, ktoré podporuje Irán. Minulý víkend potom Izrael za pomoci spojencov vrátane USA odrážal vôbec prvý dronový a raketový útok priamo zo strany Iránu. Podľa Iránu bol odvetou za zabitie 16 ľudí vrátane iránskych dôstojníkov na jeho konzuláte v Damasku 1. apríla leteckým útokom, ktorý je pripisovaný Izraelu.

01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 03 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 04 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 05 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:54