Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom

21.04.2024, 23:09
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda uviedla, že prápor Necah Jehuda je aktívnou bojovou jednotkou, ktorá pôsobí v súlade so zásadami medzinárodného práva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyhlásil, že bude tvrdo bojovať proti uvaleniu sankcií na ktorúkoľvek jednotku izraelskej armády. Uviedol to podľa agentúry Reuters po správach médií, že sa Spojené štáty chystajú takéto opatrenie prijať proti jednému izraelskému práporu za jeho údajné porušovanie ľudských práv na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Premiér súčasne prisľúbil, že Izrael v najbližších dňoch zvýši vojenský a politický tlak na palestínske hnutie Hamas, proti ktorému vedie vojnu v Pásme Gazy v odvete za októbrový teroristický útok.

Americký server Axios v sobotu napísal, že Washington plánuje uvaliť sankcie na izraelský prápor Necah Jehuda kvôli jeho pôsobeniu na Západnom brehu Jordánu ešte pred vlaňajším októbrom. Izraelská armáda uviedla, že si žiadnych pripravovaných sankčných opatrení zo strany USA nie je vedomá. Tento prápor bol založený v roku 1999 ako špeciálna jednotka pre vojakov z radov ultraortodoxných židov a všetci jeho príslušníci sú muži.

"Ak si niekto myslí, že môže uvaliť sankcie na jednotku IDF (izraelských obranných síl), budem proti tomu bojovať zo všetkých síl," uviedol Netanjahu vo vyhlásení.

Incidenty boli zdokumentované

Izraelská armáda uviedla, že prápor Necah Jehuda je aktívnou bojovou jednotkou, ktorá pôsobí v súlade so zásadami medzinárodného práva. "Ak v tejto veci padne rozhodnutie, tak ich preskúmame. Armáda vždy praktickým spôsobom a v súlade so zákonom vyšetruje a bude vyšetrovať akúkoľvek nezvyčajnú udalosť," uviedla armáda v správe.

image

Izraelské útoky na mesto Rafah v Pásme Gazy zabili 18 ľudí, väčšinou detí

V roku 2022 bol veliteľ práporu pokarhaný a dvaja dôstojníci prepustení kvôli smrti staršieho Palestínčana s americkým občianstvom, ktorého vojaci jednotky zadržali na Západnom brehu. V posledných rokoch došlo k niekoľkým ďalším incidentom, niektorým zachyteným na video, keď boli príslušníci práporu obvinení alebo obžalovaní z týrania zadržaných Palestínčanov.

Člen izraelského vojnového kabinetu a bývalý šéf ozbrojených síl Benny Ganc hovoril s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom a požiadal ho, aby celú vec znovu zvážil, uviedol Ganc v dnešnom vyhlásení. Ganc šéfovi americkej diplomacie povedal, že takéto sankcie by boli chybou, pretože by spochybnili legitimitu Izraela v čase vojny. Sú podľa neho aj neopodstatnené, pretože Izrael má nezávislý súdny systém a armádu, ktorá podľa neho dodržiava medzinárodné právo.

Stále zomierajú civilisti

Ministerstvo zahraničia USA sa k veci odmietlo vyjadriť nad rámec piatkového Blinkenovho výroku, že prijal rozhodnutie ohľadom obvinenia, že Izrael porušil súbor amerických zákonov, ktoré zakazujú poskytovať vojenskú pomoc jednotlivcom alebo jednotkám bezpečnostných síl, ktoré sa dopúšťajú hrubého porušovania ľudských práv.

Investigatívna spravodajská organizácia Pro Publica tento týždeň informovala, že osobitná komisia amerického ministerstva zahraničia Blinkenovi už pred niekoľkými mesiacmi odporučila, aby bolo niekoľko izraelských vojenských a policajných jednotiek po obvinení z porušovania ľudských práv vylúčených z programu americkej pomoci.

Izraelská armáda už v mesiacoch pred vlaňajším októbrom výrazne vystupňovala razie na okupovanom Západnom brehu. Pri pravidelných zásahoch, ktoré výrazne zintenzívnila po 7. októbri, ale popri palestínskych ozbrojencoch zomierajú aj civilisti. Od začiatku vojny v Pásme Gazy tak boli na Západnom brehu zatknuté tisíce Palestínčanov a stovky ďalších boli zabité.

image

ANALÝZA: A teraz im zničiť jadrový program. Ako môže Izrael udrieť na Irán

Spojené štáty v piatok uvalili ďalšie sankcie namierené proti radikálnym osadníkom na Západnom brehu. Tento vývoj podľa Reuters signalizuje silnejúcu frustráciu administratívy prezidenta Joea Bidena z politiky Netanjahuovej koaličnej vlády, ktorá sa opiera okrem iného o krajne pravicové strany spojené s osadníckym hnutím.

Netanjahu dnes tiež uviedol, že Hamas doteraz zakaždým rovno zamietol všetky návrhy na dohodu o prepustení izraelských rukojemníkov výmenou za prímerie v Gaze. "Zasadíme im nové tvrdé rany. V najbližších dňoch zvýšime vojenský a politický tlak na Hamas, pretože len tak môžeme oslobodiť našich rukojemníkov a dosiahnuť víťazstvo," uviedol premiér vo videu odvysielanom vpredvečer sviatku pesach bez toho, aby sa však výslovne zmienil o plánovanej pozemnej operácii v Rafáhu na juhu pásma.

Slová Spojených štátov

Netanjahu opakovane tvrdí, že ak má Izrael dosiahnuť svoje hlavné vojnové ciele – zničiť Hamas v Pásme Gazy a oslobodiť rukojemníkov –, musia vojaci do Rafahu vstúpiť. Izrael tak už niekoľko týždňov plánuje pozemnú operáciu v meste pri egyptských hraniciach, kde sa v núdzových podmienkach tiesní na 1,4 milióna Palestínčanov, z ktorých vyše milióna tam ušiel pred bojmi v ostatných častiach Pásma Gazy.

Spojené štáty Izrael od tejto operácie odrádzajú a tlačia na Netanjahuovu vládu, aby operáciu nespustila, kým nezabezpečí evakuáciu všetkých civilistov do bezpečia.

image

Palestínska samospráva po americkom vete v OSN prehodnotí vzťahy s USA, vyhlásil Abbás

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra útokom Hamasu na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili takmer 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesli na palestínske územie. Na 130 z nich stále zadržiavajú, niekoľko desiatok rukojemníkov však zrejme v zajatí zomrelo.

Na palestínskej strane si vojna podľa úradov ovládaných Hamásom vyžiadala viac ako 34-tisíc mŕtvych, ďalších asi 77-tisíc Palestínčanov utrpelo v bojoch zranenia. Medzi mŕtvymi sú bojovníci Hamasu, väčšina sú ale civilisti, z veľkej časti ženy a deti.

01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: 1 - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 03 - Modified: 2024-04-20 05:58:16 - Feat.: 1 - Title: Prvá krajina, ktorá dorazila do Chán Júnisu. Spojené arabské emiráty ohlásili rozsiahlu humanitárnu operáciu 04 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: 1 - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: 1 - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 06 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: 1 - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy
01 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje 02 - Modified: 2024-05-02 12:36:05 - Feat.: - Title: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže podľa OSN trvať 80 rokov 03 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 04 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 05 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 18:04