Ľudia stoja na člnoch vo Wimereux neďaleko Calais po tom, čo migranti zahynuli pri pokuse preplávať Lamanšský prieliv. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu

23.04.2024, 13:32
Autor:
ČTKČTK

Najnovšia tragédia sa odohrala len niekoľko hodín po tom, ako britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o vyhosťovaní migrantov do Rwandy.

Najmenej päť migrantov, vrátane jedného dieťaťa, dnes zahynulo pri neúspešnom pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu do Anglicka z oblasti blízko francúzskeho mesta Wimereux.

Informáciu, ktorú ako prvý priniesol regionálny denník La Voix du Nord, potvrdil podľa agentúr AFP a Reuters policajný zdroj, nezverejnil však podrobnosti k okolnostiam nešťastia. Zástupca pobrežnej stráže uviedol, že ľudia zahynuli pri davovej panike.

Francúzska pobrežná stráž potvrdila správy o neúspešnom pokuse a uviedla, že na miestnej pláži operuje polícia kvôli incidentu z dnešného rána. Ráno záchranné tímy vyrazili na pomoc migrantov v silne preplnenom člne, uviedla miestna prefektúra. Nehoda sa podľa nej stala, keď čln s migrantmi vyplával na more.

image

Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy

Zástupca miestnej správy Jacques Billant novinárom povedal, že zachránených bolo 47 migrantov a že medzi piatimi obeťami je aj sedemročné dievča. Štyria zachránení boli prevezení do nemocnice, ale nie sú akútne ohrození na živote, povedal Billant.

Viac ako 50 ľudí sa podľa Billanta rozhodlo zostať v člne a pokračovať v ceste do Británie. V člne predtým bolo spolu 112 ľudí, spresnil.

Nie je jasné, koľko člnov s migrantmi sa v noci z pondelka na dnes pokúsilo vyplávať a koľko ľudí by ešte mohlo byť v nebezpečenstve. Faktom však je, že pokusy zlyhali a zmenili sa na tragédiu, píše La Voix du Nord.

Na miesto nešťastia boli dnes ráno vyslané tri vrtuľníky aj záchranné člny, ktoré sa za nepriaznivého počasia podieľajú na pátraní. Približne stovka migrantov už bola vyzdvihnutá na palubu zásahového remorkéru francúzskeho námorníctva Abeille Normandie a budú vysadení v prístave Boulogne, dodal regionálny denník.

image

Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov

Najnovšia tragédia sa odohrala len niekoľko hodín po tom, ako britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o vyhosťovaní migrantov do Rwandy. "Tieto tragédie musia prestať," napísal britský minister vnútra James Cleverly na platforme X s odvolaním sa na nešťastie pri Wimereux. Dodal, že nebude "akceptovať status quo, ktoré stojí toľko životov" a že britská vláda robí všetko pre to, aby člny zastavila a rozbila obchodný model gangov pašerákov ľudí.

Do Británie v posledných rokoch cez Lamanšský prieliv priplávali desaťtisíce ľudí na malých člnoch pri riskantných cestách organizovaných gangmi. Len vlani k anglickým brehom ilegálne dorazilo 29 437 migrantov, vyplýva z údajov britského ministerstva vnútra. V rekordnom roku 2022 ich bolo 45 774.

01 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 02 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 03 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 04 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 05 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 01:01