Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

25.04.2024, 14:08
Autor:
TASRTASR

Poslanci v uznesení žiadajú, aby nedávne odhalenia bývalého maďarského ministra spravodlivosti viedli k tomu, že eurokomisia zruší vyplácanie eurofondov pre Budapešť.

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Informuje o tom spravodajca TASR.

Po rozprave v pléne EP, ktorá sa konala 10. apríla, poslanci v stredu počtom 399 hlasov za (117 bolo proti a 28 sa zdržalo) prijali svoje posledné uznesenie v súčasnej zostave zákonodarného zboru EÚ o hodnotení demokracie v Maďarsku.

Uznesenie odsudzuje závažné nedostatky týkajúce sa súdneho systému v Maďarsku, tiež v oblasti boja proti korupcii a konfliktu záujmov, slobody médií, základných ľudských práv, ústavného a volebného systému, fungovania občianskej spoločnosti, ako aj ochrany finančných záujmov EÚ a dodržiavania princípov jednotného trhu EÚ.

image

Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán

EP s odkazom na prípady "pretrvávajúceho systémového a úmyselného porušovania" hodnôt EÚ v Maďarsku odsúdil prijatie zákona o ochrane národnej suverenity a tiež zriadenie Úradu na ochranu suverenity (SPO).

Podľa uznesenia má SPO rozsiahle právomoci a prísny systém dohľadu a sankcií, čo zásadne porušuje štandardy demokracie aj viaceré zákony EÚ. Europoslanci v tejto súvislosti vyzvali Európsku komisiu, aby požiadala Súdny dvor EÚ o predbežné opatrenia na okamžité pozastavenie platnosti tohto zákona, pretože ovplyvňuje princíp slobodných a spravodlivých volieb.

Zároveň europoslanci odsúdili rozhodnutie eurokomisie z decembra 2023 uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur. Európsky parlament sa už v tejto veci odvolal na Súdny dvor EÚ.

Poslanci v uznesení žiadajú, aby nedávne odhalenia bývalého maďarského ministra spravodlivosti viedli k tomu, že eurokomisia zruší vyplácanie eurofondov pre Budapešť.

Podľa odkazu europoslancov je nepochopiteľné uvoľniť zablokované finančné prostriedky s odvolaním sa na zlepšenie nezávislosti súdnictva, pričom finančné zdroje, na ktoré sa vzťahujú rôzne zákony EÚ, zostávajú zablokované z dôvodu pretrvávajúcich nedostatkov v tej istej oblasti.

image

Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa

V závere uznesenia europoslanci opätovne zdôraznili potrebu určiť, či sa Maďarsko dopustilo "závažného a trvalého porušovania hodnôt EÚ", a to v rámci priamejšieho postupu podľa článku 7 ods. 2 Lisabonskej zmluvy namiesto právneho postupu iba podľa článku 7 ods. 1.

Vyjadrili zároveň obavy, že súčasná maďarská vláda nebude schopná dôveryhodne plniť svoje povinnosti v rámci predsedníctva v Rade EÚ v druhej polovici roku 2024.

Predsednícku štafetu Maďarsko preberie pod od Belgicka a 1. januára 2025 ju odovzdá Poľsku.

01 - Modified: 2024-04-29 15:50:42 - Feat.: - Title: Maďarská šiestačka bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:27:07 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 04 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 05 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 08:56