Petr Bystroň. FOTO: Wikimedia.com
StoryEditor

Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov

26.04.2024, 17:11
Autor:
ČTKČTK

Petr Bystroň okolnosti kauzy dvakrát osobne vysvetľoval spolupredsedom AfD Tinovi Chrupallovi a Alici Weidelovej, naposledy na začiatku tohto týždňa.

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatkov od proruskej siete povedal v pondelok vedeniu strany, že dostával malé balíčky a že neprijímal žiadne peniaze. Informoval o tom dnes magazín Der Spiegel.

Portál tiež uviedol, že Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Podľa informácií Denníka N, týždenníka Die Zeit a verejnoprávnej stanice ARD vypočuli členovia poslaneckej komisie pre kontrolu českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) audionahrávky, ktoré sa vzťahujú k Bystroňovej kauze.

image

Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády

Na jednej z nich podľa týchto médií Bystroň údajne preberá 20-tisíc eur od propagandistu Arťoma Marčevského, ktorého spolu s proruským ukrajinským politikom Viktorom Medvedčukom Česko rovnako zaradilo v marci na národný sankčný zoznam.

Marčevskij stál za mediálnou spoločnosťou Voice of Europe, ktorej Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medveď podľa českého sankčného zoznamu toto médium skryte financoval.

Bystroň okolnosti kauzy dvakrát osobne vysvetľoval spolupredsedom AfD Tinovi Chrupallovi a Alici Weidelovej, naposledy na začiatku tohto týždňa. Vedeniu AfD v pondelok podľa magazínu Der Spiegel povedal, že žiadne peniaze nebral, dostával však menšie balíčky. Čo bolo ich obsahom, Der Spiegel nevie.

image

Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec

Bystroň na otázku magazínu preberanie balíčkov nepoprel, zároveň ale všetko označil za kampaň, ktorú médiá typu Der Spiegel budú udržiavať až do júnových volieb do Európskeho parlamentu. V nich je Bystroň na druhom mieste kandidátky AfD, čo mu prakticky zaručuje zvolenie do europarlamentu.

Bystroň podľa nemeckého magazínu očakáva, že zvukové i videonahrávky k jeho kauze sa čoskoro dostanú na verejnosť, pretože ich vraj už má rad ľudí. "Bystroň po prvý raz potvrdil, že verí, že bol tajne nakrúcaný a odpočúvaný," dodal magazín.

01 - Modified: 2024-05-07 09:59:11 - Feat.: - Title: Nemecká prokuratúra nechala prehľadať bruselskú kanceláriu europoslanca Kraha 02 - Modified: 2024-05-07 09:00:46 - Feat.: - Title: Rusko chce jadrovými manévrami manipulovať Západ a obmedziť pomoc Ukrajine, hovoria americkí analytici 03 - Modified: 2024-05-07 08:08:12 - Feat.: - Title: Objednávky na priemyselné výrobky z Nemecka v marci klesli 04 - Modified: 2024-05-07 07:30:24 - Feat.: - Title: Obchodný prebytok Nemecka sa v marci zvýšil 05 - Modified: 2024-05-07 05:08:54 - Feat.: - Title: Jednu z Pulitzerových cien získal aj uväznený ruský opozičný politik Kara-Murza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 11:59