Osoba kráča vedľa televízorov, ktoré vysielajú vyhlásenie španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry

29.04.2024, 11:46
Autor:
ČTKČTK

Pedro S​ánchez minulý týždeň oznámil, že si berie do dneška čas na rozmyslenie, či podá demisiu kvôli "bezprecedentným útokom" pravice a krajnej pravice na jeho manželku.

Španielsky premiér Pedro Sánchez dnes oznámil, že demisiu nepodá. Zvažoval ju kvôli kauze, v ktorej je jeho manželka vyšetrovaná kvôli konfliktu záujmov a podozreniam, že ovplyvnila pridelenie zákaziek či štátnych peňazí viacerým firmám.

Sánchez v prejave vyzval na zlepšenie politickej kultúry, ktorá podľa neho nesmie byť založená na neoverených správach a klamstvách. Spomenul tiež úlohu žien, ktorým nesmú nespravodlivé obvinenia brániť v práci a verejnom živote.

"Nie je to otázka ideológie, ide o rešpekt a dôstojnosť, zásady, ktoré sú viac ako politické názory... Ide o pravidlá hry. Ak by sme dovolili, aby politiku riadili falošné správy, aby obvinení museli preukazovať svoju nevinu, aby sa ženy museli vrátiť do domácnosti, napáchali by sme nezvratné škody na demokracii," vyhlásil dnes španielsky premiér.

Uviedol tiež, že tento prejav nebol žiadny politický kalkul.

image

Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra

Sánchez, ktorý je premiérom od júna 2018, minulý týždeň oznámil, že si berie do dneška čas na rozmyslenie, či podá demisiu kvôli "bezprecedentným útokom" pravice a krajnej pravice na jeho manželku. "Potrebujem sa zastaviť a rozmýšľať nad tým, či stojí za to pokračovať na čele vlády, či sa tejto pocty vzdať," napísal v stredu Sánchez na sieti X.

Sánchezova manželka Begoňa Gómezová nie je doteraz z ničoho obvinená. Pred dvoma týždňami sa začalo jej predbežné vyšetrovanie kvôli jej pracovným väzbám na niekoľko firiem, ktoré dostali zákazky či peniaze od štátu.

Podľa španielskej televízie RTVE aj ďalších médií sa podnet na začatie vyšetrovania zakladá len na informáciách z novín a samotná organizácia, ktorá ho podala, uviedla, že je na sudcovi, aby pravosť týchto informácií overil.

image

Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky

Podnet na súd podala odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky), ktorá má podľa miestnych médií väzby na krajnú pravicu. Jej šéf Miguel Bernad bol v roku 2021 odsúdený na štyri roky väzenia za vydieranie bánk a firiem.

Tento rok v marci ho najvyšší súd obvinenia oslobodil, avšak uviedol, že Bernad na firmy a banky, ktorých sa kauza týkala, "vyvíjal eticky zavrhnutiahodný nátlak".

"Otázka je jednoduchá: Chceme toto pre Španielsko? Moja manželka a ja vieme, že diskreditačná kampaň neskončí, ale to nie je to najpodstatnejšie, my to zvládneme," povedal premiér Sánchez.

Poďakoval zároveň za solidaritu svojej "milovanej" socialistickej strane a tiež všetkým, ktorí ho podporujú. Vedenie socialistov svojho šéfa pred pár dňami vyzvalo, aby demisiu nepodával, a cez víkend Sáncheza podporili tiež tisíce ľudí na manifestáciu v Madride.

01 - Modified: 2024-05-11 20:25:07 - Feat.: - Title: V Madride a Amsterdame demonštrovali tisíce ľudí na podporu Palestíny 02 - Modified: 2024-05-10 19:03:09 - Feat.: - Title: Španielsko, Írsko a Slovinsko plánujú 21. mája uznať palestínsky štát, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-05-09 14:04:32 - Feat.: - Title: Španielsky súd zrušil vyšetrovanie Shakiry za údajné daňové podvody 04 - Modified: 2024-05-08 11:19:34 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporúča ukončiť vyšetrovanie Shakiry pre daňové podvody 05 - Modified: 2024-05-07 21:36:18 - Feat.: - Title: Katalánsko zmierňuje obmedzenia v hospodárení s vodou zavedené z dôvodu sucha
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 04:19