Starosta Kyjeva Vitali Kličko sa odfotil s vojakom práporu Svoboda z elitnej brigády „Rubiz“ Národnej gardy Ukrajiny pred slávnostným odovzdávaním cien bojovníkom, ktorí sa nedávno vrátili z frontovej línie v oblasti Bachmut. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko

29.04.2024, 15:23
Autor:
ČTKČTK

Zelenskyj v minulosti kritizoval prácu Klička aj kyjevských úradov, starosta ukrajinskej metropoly sa zase vlani v decembri nezvyčajne silno oprel do prezidenta.

Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, je presvedčený kyjevský starosta Vitalij Kličko. Povedal to v rozhovore s denníkmi nemeckej skupiny Funke aj v narážke na svoj komplikovaný vzťah s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Vláde svojej krajiny, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej vojenskej agresii, tiež vyčítal nedostatočný boj s korupciou.

"Žiaľ, nemal som možnosť Zelenského osobne stretnúť. Pravdepodobne má iné veci na prácu," poznamenal Kličko. S hlavou štátu sa podľa svojich slov od začiatku vojny ešte nestretol, aj keď o to mnohokrát usiloval.

image

Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci

Medzi oboma politikmi panuje dlhodobo zjavné napätie. Zelenskyj v minulosti kritizoval prácu Klička aj kyjevských úradov, starosta ukrajinskej metropoly sa zase vlani v decembri podľa nemeckých médií nezvyčajne silno oprel do prezidenta.

V rozhovore Kličko tvrdí, že v súčasnej situácii je dôležité zabudnúť na politické ambície. "Prevádzkovať v takejto situácii politickú súťaž je hlúposť," myslí si.

Zároveň ale bývalý boxer Kličko kritizoval boj proti korupcii, ktorý je podľa neho nedostatočný. Na otázku, či je jeho krajina v tejto oblasti na dobrej ceste, odpovedal: "Túto otázku môžete položiť ktorémukoľvek občanovi a ja som si istý, že každý občan povie ‘nie‘. "On sám má úplne rovnaký názor.

image

Miliardy z USA prichádzajú neskoro. Ukrajine chýba kľúčová zbraň a na mape už vidieť prvé „zuby“ ofenzívy

Zelenskyj opakovane hovorí o nutnosti dôsledného boja proti korupcii a sprenevere finančných prostriedkov v štátnom aparáte. Naposledy v piatok skončil vo vyšetrovacej väzbe minister pôdohospodárstva Mykola Solskyj, a to kvôli podozreniu z nezákonného nákupu štátnych pozemkov.

V neposlednom rade Kličko v rozhovore požadoval silnejšiu podporu spojencov pri obrane proti ruským útokom.

"Máme nedostatok systémov protivzdušnej obrany," povedal a dodal, že rovnako sú na tom aj ďalšie veľké mestá. Len v Kyjeve podľa neho od začiatku vojny vzdušné útoky pripravili o život vyše 200 ľudí, vrátane siedmich detí, a zničili viac ako 800 budov, prevažne obytných.

01 - Modified: 2024-05-13 08:39:36 - Feat.: - Title: Blanár v Južnej Kórei hovoril aj o zbraniach, ktoré dodáva KĽDR do Ruska 02 - Modified: 2024-05-13 08:10:57 - Feat.: - Title: Počet obetí po zásahu bytovky v Belgorode stúpol na 15 03 - Modified: 2024-05-13 07:02:38 - Feat.: - Title: Rusi majú na severe Ukrajiny taktický úspech. Nepriateľ sa nepozerá na vlastné straty, hlási Kyjev 04 - Modified: 2024-05-12 16:52:26 - Feat.: - Title: Sever Charkovskej oblasti je takmer nepretržite pod paľbou, uviedol miestny gubernátor 05 - Modified: 2024-05-12 11:17:24 - Feat.: - Title: Ukrajina z Charkovskej oblasti evakuovala 4-tisíc ľudí, Rusko hlási úspešné ťaženie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 11:05