Ruská tajná služba FSB. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom

05.05.2024, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Moskva podľa tajných služieb začala chystať bombové alebo podpaľačské útoky a akcie namierené proti infraštruktúre na európskom území, a to buď sama alebo prostredníctvom svojich spojencov.

Tajné služby v rôznych európskych krajinách varujú vlády, že Rusko plánuje sabotážne akcie naprieč kontinentom, napísal dnes denník Financial Times.

Moskva podľa nich začala chystať bombové alebo podpaľačské útoky a akcie namierené proti infraštruktúre na európskom území, a to buď sama alebo prostredníctvom svojich spojencov. Neberie pritom do úvahy možné civilné obete, uviedli zástupcovia tajných služieb.

Sporadické útoky

Ruskí agenti síce v minulosti takéto operácie vykonávali a majú v posledných rokoch na svedomí sporadické útoky v Európe, teraz ale pribúda dôkazov, že ich snahy o prípravu podobných činov nabrali na intenzite. Zástupcovia tajných služieb o týchto hrozbách hovoria čoraz otvorenejšie, aby vyburcovali k bdelosti, píšu FT.

"Vyhodnotili sme, že riziko štátom kontrolovaných sabotážnych akcií výrazne vzrástlo," uviedol Thomas Haldenwang, šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy, teda civilnej kontrarozviedky. Rusko podľa neho nemá zábrany vykonávať v Európe útoky, ktoré by potenciálne spôsobili veľké škody.

image

NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca

V Bavorsku zatkli minulý mesiac dvoch nemeckých Rusov pre podozrenie, že na objednávku z Ruska chystali útoky na vojenské a logistické objekty. V Británii boli nedávno obžalovaní dvaja muži kvôli tomu, že zapálili sklad s pomocou pre Ukrajinu. Podľa britských úradov pracovali pre ruskú vládu.

Vo Švédsku zase bezpečnostné zložky vyšetrujú viaceré prípady, keď vykoľajili vlaky, a nevylučujú, že by mohlo ísť o akty sabotáže. Český minister dopravy Martin Kupka pred mesiacom FT povedal, že Rusko podniklo tisícky pokusov o narušenie európskej železničnej siete a že terčom hackerských útokov boli aj České dráhy.

Podľa estónskej služby pre vnútornú bezpečnosť má Rusko na svedomí zničenie auta ministra vnútra a jedného novinára.

Zosilnené aktivity

"Jasným záverom je, že Rusi jednoznačne zosilneli svoje aktivity," povedal Keir Giles z inštitútu Chatham House. "Nedá sa povedať, či je to tým, že do operácií nasadzujú viac zdrojov, alebo sú viac ledabylí a nechajú sa chytiť, alebo či sa západné kontrarozviedky zlepšili v odhaľovaní a zastavovaní takýchto akcií," uviedol. "Nech je to, ako chce, deje sa toho veľa," poznamenal.

Rastúce obavy, že sa Rusko čoraz viac snaží páchať v Európe škody, prichádzajú zároveň s celou sériou obvinení na adresu Moskvy, podľa ktorých stojí za dezinformačnými a hackerskými kampaňami. V posledných dňoch takéto obvinenie prišlo zo strany Nemecka a Česka a týkalo sa kybernetickej aktivity ruských tajných služieb.

image

Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka

Nemenovaný zástupca európskych spravodajských služieb podľa FT povedal, že cieľom Ruska je vyvinúť čo najväčší tlak naprieč Európou a že ruský prezident Vladimir Putin sa o to pokúsi na viacerých frontoch prostredníctvom sabotážnych akcií, dezinformácií a hackerských útokov.

Narastajúca agresia zo strany ruských tajných služieb podľa FT rovnako odráža snahu ich šéfov napraviť si pozíciu po najväčšom neúspechu od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Diplomatické krytie

V týždňoch po ruskom vpáde na Ukrajinu rôzne krajiny vypovedali vyše 600 ruských agentov pôsobiacich pod diplomatickým krytím, čím výrazne utrpela špionážnu sieť Kremľa na európskom kontinente.

Britský Kráľovský inštitút ozbrojených síl RUSI nedávno upozornil, že Rusko sa svoju prítomnosť v Európe snaží obnoviť prostredníctvom svojich zástupcov. Ide o príslušníkov ruskej diaspory alebo skupiny organizovaného zločinu, s ktorými Kremeľ dlhodobo udržiava väzby.

Rusko navyše uskutočnilo strategickú zmenu a vytvorilo takzvané výbory pre špeciálny vplyv, ktoré koordinujú činnosť spravodajských služieb v každej z vytipovaných krajín. Sústredili sa v nich predtým nesystematické aktivity jednotlivých výzvových služieb a ďalších aktérov.

S tým, ako Rusko zosilňuje svoje operácie v európskych krajinách, zvýšili európske bezpečnostné služby pozornosť ohľadom možných hrozieb a snažia sa odhaliť ciele, ktoré im možno unikli. Takto sa objavili otázky okolo doteraz nevyjasneného výbuchu v muničnej továrni zbrojovky BAE Systems vo Walese, ktorá dodáva muníciu na Ukrajinu.

V roku 2014 bol zničený sklad vo Vrbeticiach v Česku, kde boli uložené zbrane určené pre Ukrajinu; neskôr vyšlo najavo, že tam výbušniny nastražili ruskí agenti. V piatok vzplanul obrovský požiar v berlínskom podniku firmy Diehl, ktorá rovnako posiela vojenskú techniku Kyjevu.

"Cieľom týchto útokov, ktorých sme zatiaľ boli svedkami, je samozrejme spôsobiť zmätok a škody, ale dá sa ich tiež využiť pre dezinformácie. A potom ide aj o to, čo sa vďaka nim môže Rusko naučiť, ak chce naozaj Európu paralyzovať. Ide o nácvik, "hovorí Giles z Chatham House.

01 - Modified: 2024-05-05 07:28:00 - Feat.: 1 - Title: Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením nemeckého kancelára Willyho Brandta 02 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: 1 - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky 03 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: 1 - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom
01 - Modified: 2024-05-14 13:11:03 - Feat.: - Title: Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne strely Bulava, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice 02 - Modified: 2024-05-14 11:28:02 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali ďalšieho vysokopostaveného činiteľa ministerstva obrany 03 - Modified: 2024-05-14 11:11:24 - Feat.: - Title: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať, vyhlásil český prezident Pavel 04 - Modified: 2024-05-14 10:42:28 - Feat.: - Title: Putin urobil z Patruševa svojho poradcu, vzal k sebe aj možného následníka 05 - Modified: 2024-05-14 10:30:41 - Feat.: - Title: Ukrajinských zajatcov treba rovno zabíjať, vyzval šéf ruskej neonacistickej formácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 15:11