Dym stúpa po izraelských útokoch v Rafahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael podnikol nálety na Rafah, útoky si vyžiadali najmenej päť mŕtvych

07.05.2024, 07:29
Autor:
TASRTASR

Izraelské letectvo podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám. Podľa armádneho hovorcu ide o prípravu pozemných operácií.

Najmenej päť mŕtvych si vyžiadali izraelské údery v Rafahu na juhu Pásma Gazy, kde Izrael sľubuje podniknúť rozsiahlu pozemnú operáciu proti hnutiu Hamas. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu nemocnicu.

Kuvajtská nemocnica v Rafahu uviedla, že prijala "piatich mučeníkov a mnohých ranených" kvôli izraelským úderom počas noci. Podľa očitých svedkov a zdrojov z palestínskych bezpečnostných zložiek je sektor Rafah v súčasnosti dejiskom intenzívnych izraelských úderov, dodala AFP.

Armáda podľa portálu The Times of Israel (ToI) v pondelok večer "cielene udrela" na pozície Hamasu v Rafahu, palestínske médiá tiež informujú o vzdušných úderoch v oblastiach, ktoré izraelská armáda ráno nariadila evakuovať.

image

Dohoda prijatá Hamasom nespĺňa naše požiadavky, budeme ďalej rokovať, avizuje Netanjahu

Armádny hovorca Daniel Hagari novinárom oznámil, že izraelské letectvo v pondelok podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám; podľa Hagariho ide o prípravu pozemných operácií.

Krok onedlho odsúdilo Jordánsko. Rovnako saudskoarabské ministerstvo zahraničia vydalo vyhlásenie, kde varuje pred "nebezpečenstvami" izraelskej operácie v Rafahu. Znepokojenie nad izraelskými údermi podľa agentúry Reuters vyjadril aj nemenovaný predstaviteľ Spojených štátov.

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa AFP vyhlásil, že prípadná pozemná "invázia" do Rafahu bude "neúnosná" kvôli zničujúcim humanitárnym dopadom a vyzval Izrael a Hamas, aby vyvinuli ďalšie úsilie pre dosiahnutie prímeria.

Izraelské tanky podľa nemenovaného palestínskeho a egyptského predstaviteľa vošli do Rafahu a priblížili sa na 200 metrov k hraničnému priechodu s Egyptom, ale podľa egyptského predstaviteľa sa rozsah operácie zdá byť obmedzený. Podľa televíznej stanice Hamasu izraelskí predstavitelia informovali egyptskú stranu, že vojaci sa po dokončení operácie stiahnu.

image

Zúfalí a premočení od dažďa. Civilisti opúšťajú Rafah pre hrozbu bombardovania, musia hľadať útočisko inde

Izraelská armáda sa odmietla vyjadriť, napísala agentúra AP s tým, že sama nemohla rozsah operácie overiť. Pripomenula, že v nedeľu bojovníci Hamasu blízko prechodu ostreľovali z mínometov južný Izrael a zabili štyroch izraelských vojakov.

Hamas v pondelok v podvečer SELČ oznámil, že pristupuje na podmienky dohody predloženej Egyptom a zrejme aj Katarom. Šéf Hamasu Ismaíl Haníja uviedol, že delegácia hnutia čoskoro odcestuje do Káhiry na ďalšie rokovania.

Do Egypta sa dnes ráno vypraví aj delegácia Kataru, aby "znovu začala nepriame rokovania" medzi Izraelom a Hamásom "v nádeji na dosiahnutie dohody o okamžitom a trvalom prímerí v Pásme Gazy a o výmene väzňov a rukojemníkov", uviedol hovorca katarskej diplomacie podľa AFP.

Boje v Pásme Gazy, ktoré sa začali vlani 7. októbra po útoku Hamasu na Izrael, doteraz prerušilo len jeden týždeň trvajúce prímerie na konci novembra.

01 - Modified: 2024-05-17 12:00:18 - Feat.: - Title: Gentská univerzita prerušila väzby s troma izraelskými inštitúciami 02 - Modified: 2024-05-17 11:23:05 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu, reagoval Izrael na obvinenia v Haagu 03 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie 04 - Modified: 2024-05-17 05:08:00 - Feat.: - Title: Kanada uvalila sankcie na štyroch "extrémistických" židovských osadníkov 05 - Modified: 2024-05-16 22:07:42 - Feat.: - Title: Genocída v Gaze dosiahla strašnú úroveň, uviedla Juhoafrická republika v Haagu. Chce zastavenie úderu v Rafahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 14:02