Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelská armáda ovládla palestínsku stranu Rafahu, zabila dvadsať členov Hamasu

07.05.2024, 08:01
07.05.2024, 08:52
Autor:
ČTKČTK

V oblasti mesta Rafah, kde našli útočisko stovky tisíc ľudí z iných častí Pásma Gazy, pokračovali v noci izraelské letecké a delostrelecké údery.

Izraelská armáda ráno oznámila, že jej jednotky operujú v niektorých oblastiach na východe Rafahu v južnej časti Pásma Gazy. Podľa nej bola z oblasti bojov evakuovaná väčšina obyvateľstva, napísala agentúra Reuters. Izraelskí vojaci predtým potvrdili, že majú pod kontrolou palestínsku časť hraničného priechodu Rafah, ktorý je teraz uzavretý.

Podľa palestínskych úradov, ktoré kontroluje hnutie Hamas, zomreli v dôsledku izraelských údarov ďalší ľudia, napísala agentúra AFP.

Izraelská armáda k tomu uviedla, že uskutočnila údery na desiatky cieľov spojených s palestínskym hnutím Hamas. Armáda tvrdí, že zabila zhruba 20 ozbrojencov a zničila tri tunelové šachty.

image

Izrael podnikol nálety na Rafah, útoky si vyžiadali najmenej päť mŕtvych

Už počas noci izraelské médiá informovali, že podľa záberov zo sociálnych sietí sú izraelské tanky na palestínskej strane hraničného priechodu Rafah, ktorý je jedným z hlavných vstupných bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy.

Podľa portálu Haarec izraelská armáda v utorok ráno túto informáciu potvrdila. Pozastavenie prevádzky hraničného priechodu, a teda prerušenie dodávok humanitárnej pomoci, potvrdili agentúre Reuters okrem palestínskych úradov aj tri zdroje z humanitárnych organizácií.

V oblasti mesta Rafah, kde našli útočisko stovky tisíc ľudí z iných častí Pásma Gazy, pokračovali podľa agentúry AFP v noci izraelské letecké a delostrelecké údery. Palestínske úrady hovoria o rade mŕtvych, jedna z miestnych nemocníc uviedla, že eviduje 11 obetí.

V pondelok izraelská armáda vyzvala na evakuáciu ľudí z časti Rafahu. Armáda sa zrejme pripravuje na pozemnú operáciu v aglomerácii, kde na malom území žije na 1,2 milióna ľudí. Izraelskí vládni predstavitelia tvrdia, že bez pozemnej invázie v Rafahu nemožno dosiahnuť cieľ izraelskej ofenzívy, a to zničenie zvyšnej vojenskej infraštruktúry palestínskeho hnutia Hamas.

image

Dohoda prijatá Hamasom nespĺňa naše požiadavky, budeme ďalej rokovať, avizuje Netanjahu

Pred ofenzívou Izrael varujú Spojené štáty aj ďalší spojenci. Rokovania o prímerí, sprostredkované predovšetkým Egyptom a Katarom, zatiaľ k výsledku neviedli, hoci v pondelok večer Hamas súhlasil s návrhom, vypracovaným Káhirou. Izrael plán študuje, vyjadrenia jeho predstaviteľov pre médiá však boli v pondelok večer skeptické.

Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy začala vlani v októbri v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas a jeho spojencov, pri ktorom na izraelskom území zomrelo 1200 ľudí. Podľa palestínskych úradov v Pásme Gazy v súvislosti s bojom zomrelo vyše 34 700 ľudí.

01 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 02 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar 03 - Modified: 2024-05-14 09:01:53 - Feat.: - Title: Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu 04 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Osobná pomsta, za ktorú krvou platia civilisti. „Mŕtvy muž“ Sinvár odďaľuje prímerie, chce zahanbiť Izrael 05 - Modified: 2024-05-14 05:28:36 - Feat.: - Title: USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 03:45