Magomed Daudov. FOTO: Wikipedia
StoryEditor

Odstúpil šéf čečenského parlamentu, roky spolupracoval s Kadyrovom. Nahradí ho sedemdesiatnik

15.05.2024, 22:24
Autor:
ČTKČTK

Magomed Daudov, ktorý patril k najbližším Kadyrovovým spolupracovníkom, odchádza na pozadí fám o chorobe čečenského vládcu.

Predseda parlamentu autonómneho Čečenska Magomed Daudov "po porade s hlavou republiky Ramzanom Kadyrovom odstúpil z funkcie", napísala dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na vyjadrenie Daudova pred poslancami.

Daudov, ktorý patril k najbližším Kadyrovovým spolupracovníkom, odchádza na pozadí fám o chorobe čečenského vládcu, poznamenal portál BBC News, podľa ktorého je Daudov pokladaný za možného Kadyrovovho nástupcu.

Fámy o Kadyrovovej chorobe

Daudova, ktorý riadil republikový snem deväť rokov, vystriedal Šaid Žamaldajev, napísal Kommersant s odvolaním sa na Kadyrovovo vyjadrenie. Pripomenul, že sedemdesiatnik Žamaldajev býval poradcom Kadyrovovho otca.

Daudov, prezývaný Lord, pôvodne patril k čečenským separatistom, ktorí povstali proti nadvláde Moskvy. Potom ale využil amnestiu, ktorú Kadyrov starší vyhlásil pre všetkých bojovníkov prechádzajúcich na stranu jeho promoskovského režimu.

image

Putin prvýkrát od začiatku vojny ukázal veliteľov všetkých vojenských okruhov, predstavil im ministra

Pred zvolením za predsedu snemu pôsobil v bezpečnostných zložkách a riadil "protiteroristické operácie", za čo bol vyznamenaný titulom Hrdinu Ruska. Bol tiež šéfom Kadyrovovej prezidentskej kancelárie.

Operácie na Ukrajine

Zatiaľ nie je jasné, či Daudov bude mať naďalej na starosti operácie čečenských ozbrojencov na Ukrajine. Vlani bol povýšený na generálmajora polície, minulý mesiac dostal aj vojenskú hodnosť generálmajora. Je tiež prezidentom futbalového klubu Achmat, pomenovaného na počesť Kadyrovho staršieho.

Poznám ich "preventívnymi pohovormi" s kritikmi režimu, ktorí sa následne verejne kajú za svoje slová a skutky. Pripisovaný je mu aj pokus o umlčanie blogera žijúceho vo švédskom exile, ktorému vyhlásil "krvnú pomstu". Ale atentát sa nepodaril, kritik prežil a útočníci skončili vo väzení.

Daudov podľa svojich odporcov zohral aj kľúčovú úlohu pri prenasledovaní homosexuálov v Čečensku. Británia naneho uvalila sankcie ako na človeka zodpovedného za mučenie a ďalšie porušovanie ľudských práv.

O Daudovovi sa špekuluje ako o možnom nástupcovi Kadyrova, podobne ako o poslancovi federálneho parlamentu Adamovi Delimchanovovi. Vymenovanie ani jedného z nich by neviedlo k zásadným zmenám v Čečensku, uviedla BBC.

No Novaja gazeta Jeurópa verí, že Kremeľ chce, aby sa nástupcom Kadyrova stal veliteľ čečenských zvláštnych síl Apti Alaudinov, ktorý skvele hovorí rusky, často vystupuje v ruskej televízii a pozná sa osobne s ruskými politikmi. Toto riešenie by viedlo k odstaveniu Kadyrovových ľudí od moci. Každopádne rozhodne Moskva, dodala komentátorka BBC.

01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zmení Kadyrovova smrť Čečensko? Diktátor by si ako nástupcu prial svojho syna, rozhodne sa o tom však inde 02 - Modified: 2024-03-21 10:21:41 - Feat.: 1 - Title: Noví vlasovci hatia Putinov triumf. Rusko bombarduje vlastné dediny 03 - Modified: 2024-03-03 13:04:41 - Feat.: 1 - Title: V ruskom Ingušsku zabili šiestich podozrivých militantov Islamského štátu, oznámili tamojšie úrady
01 - Modified: 2024-06-25 20:19:22 - Feat.: - Title: Historická chvíľa. Prvýkrát od marca 2023 spolu telefonicky hovorili ministri obrany USA a Ruska 02 - Modified: 2024-06-25 19:42:39 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina si vymenili vojnových zajatcov. Sprostredkovať to mali Emiráty 03 - Modified: 2024-06-25 18:37:14 - Feat.: - Title: Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu v júni pravdepodobne výrazne vzrastú, až o polovicu 04 - Modified: 2024-06-25 17:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Kremeľ je zamestnaný Ukrajinou, doma mu vyrástol Islamský štát 05 - Modified: 2024-06-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Baranidlo záujmov Kremľa: Z wagnerovcov sú ruské Afrika Korps, ktoré vytláčajú vplyv Francúzska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 03:32